Brexit: Ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Brexit: Ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για τις εμπορικές σχέσεις τους μετά το Brexit, καθώς καιβοι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι απαιτείται «περαιτέρω προσπάθεια» για να γεφυρωθούν οι αποκλίσεις τους στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία αργά το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να αρθεί το τέλμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επισήμαναν για άλλη μια φορά τις «σημαντικές διαφορές» που συνεχίζουν να υφίστανται σε τρεις βασικούς τομείς: ανταγωνισμός, μηχανισμός επίλυσης των διαφορών και αλιεία.

«Παρότι αναγνωρίζουν το εύρος αυτών των διαφορών», οι δύο επικεφαλής πιστεύουν ότι πρέπει να καταβληθεί «περαιτέρω προσπάθεια», για να εκτιμηθεί εάν αυτές μπορούν να επιλυθούν, σύμφωνα με κοινή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Θα συνομιλήσουν εκ νέου τη Δευτέρα το απόγευμα, ανέφερε η δήλωση.

«Θα δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε. Οι εργασίες συνεχίζονται αύριο» δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, το Σάββατο, μετά τη συνομιλία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μάικλ Μάρτιν, του οποίου η χώρα είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που μοιράζεται χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, χαιρέτισε την επανάληψη των συνομιλιών. «Μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων» έγραψε στο Twitter, σημειώνοντας ότι «πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια» για την επίτευξή της.

Στο τέλος μιας έντονης εβδομάδας συνομιλιών στο Λονδίνο για να επιτευχθεί συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ο Μισέλ Μπαρνιέ κι ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Φροστ, είχαν καταλήξει το βράδυ της Παρασκευής ότι «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις μιας συμφωνίας, λόγω σημαντικών αποκλίσεων».

Εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν, οι ανταλλαγές τους θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συνώνυμοι των τελωνειακών δασμών ή ποσοστώσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ που θα προστεθεί στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ουσιστικά, τρία θέματα μπλοκάρουν εξ αρχής τις διαπραγματεύσεις: η αλιεία, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και η επίλυση των μελλοντικών διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Παρά το χαμηλό της βάρος από οικονομική άποψη, η αλιεία είναι ένα τοτέμ και για τα δύο στρατόπεδα. Οι Βρετανοί επικαλούνται τον σεβασμό για την κυριαρχία τους ως παράκτιο κράτος. Η Γαλλία προειδοποίησε την Παρασκευή ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν την ικανοποιεί.

Το Παρίσι ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΕΕ κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στους Βρετανούς λόγω του φόβου μη επίτευξης συμφωνίας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, αυτή την ανησυχία έχουν και άλλες πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη. «Δε θέλουμε να κλειστούμε σε μια ανισόρροπη σχέση για τις επόμενες δεκαετίες» εξήγησε.