Μετά το αρχικό σοκ της ευρείας κλίμακας εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, δείχνει να έχει εμπεδωθεί ότι κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ούτε καν αυτό της επίθεσης του Πούτιν σε χώρα του ΝΑΤΟ που θα εμπλέξει τη Συμμαχία στον πόλεμο.
Όπως τονίζεται σε ανάλυση της εφημερίδας Daily Mail, η οποία παραθέτει πέντε πιθανά σενάρια εξέλιξης της κρίσης, η Ουκρανία συνορεύει με τέσσερα πρώην Σοβιετικά κράτη που είναι τώρα μέλη του ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρεί επίθεση σε μέλος της επίθεση εναντίον της Συμμαχίας συνολικά.
«Η νοσταλγία του Πούτιν για τη Σοβιετική ένωση και η δέσμευση του να προστατεύσει τις ρωσικές μειονότητες που ζουν στις χώρες της Βαλτικής- έχει αφήσει ανοικτό το ερώτημα για τις εδαφικές φιλοδοξίες του», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Και ενώ λίγοι είναι αυτοί που περιμένουν μια ανοιχτή επίθεση του Πούτιν σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που θα ήγειρε τον κίνδυνο πυρηνικής επίθεσης, οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές προκλήσεις. Ο Πούτιν έχει διατάξει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τις αποτρεπτικές δυνάμεις πυρηνικού πολέμου της Ρωσίας να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει επίσης προειδοποιήσει ότι «ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να είναι μόνο ένας πυρηνικός πόλεμος».
Οι δυτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι τέτοιες προειδοποιήσεις από τη ρωσική πλευρά πρέπει να ερμηνεύονται ως μια προσπάθεια αποτροπής των ΗΠΑ και της Ευρώπης να σκεφτούν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.
Και ενώ το χειρότερο σενάριο δεν φαντάζει προς το παρόν πολύ πιθανό, αυτό του επιχειρησιακού τέλματος για τις ρωσικές δυνάμεις δείχνει να είναι ήδη σε εξέλιξη. "Η ρωσική εισβολή έχει βαλτώσει σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα", ανέφερε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη ενώ σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τουλάχιστον 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία καθώς η ουκρανική αεράμυνα φαίνεται ακόμα να λειτουργεί ενώ η Δύση στέλνει συνεχώς ενισχύσεις, όπως κινητά αντιαεροπορικά συστήματα.
Και ενώ στο πεδίο ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές είναι βαρύς και για τις δύο πλευρές, στο διπλωματικό πεδίο, κάποιοι αναλυτές βλέπουν μια αχτίδα φωτός, με φόντο την επιβάρυνση της ρωσικής οικονομίας από τις κυρώσεις της Δύσης. «Η Ουκρανία μπορεί να αναγκάσει τους Ρώσους να κάνουν την επιλογή: είτε να επιμείνουν και να υποστούν απώλειες, ή να κάνουν πίσως και να επιτύχουν επωφελή ειρήνη", γράφει ο Ρόμπ Τζόνσον, ειδικός σε θέματα πολεμικών επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πάντως, ήδη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δύο πλευρές είναι «κοντά σε συμφωνία» που θα προβλέπει την αποδοχή από την Ουκρανία του στάτους ουδετερότητας κατά τα πρότυπα της Σουηδίας και της Αυστρίας. Αυτό το σενάριο ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει κάποιους επικριτές του Πούτιν. "Υπενθύμιση ότι για τον Πούτιν η κατάπαυση πυρός σημαίνει ξαναγέμισμα του όπλου», έγραψε στο Twitter o πρώην πρωταθλητής στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ.
Η Daily Mail, δεν αποκλείει και το σενάριο του ξεσηκωμού της ρωσικής ελίτ εναντίον του Πούτιν, καθώς κάποιοι ολιγάρχες του πλούτου, βουλευτές ακόμα και η ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρία Lukoil κάλεσαν ανοικτά για κατάπαυση του πυρός. Τέλος, παραμένει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο της συντριπτικής στρατιωτικής νίκης της Ρωσίας, η οποία εκτός από την δεδομένη υπεροπλία της, έχει φροντίσει να ενισχύσει και το ανθρώπινο δυναμικό της στο πεδίο με μισθοφόρους μεταξύ άλλων και από την Συρία.