Δασμοί Τραμπ: Τεχνολογικοί κολοσσοί σε «κόκκινο συναγερμό» - Γιατί η Meta κινδυνεύει περισσότερο απ’ όσο φαίνεται

Δασμοί Τραμπ: Τεχνολογικοί κολοσσοί σε «κόκκινο συναγερμό» - Γιατί η Meta κινδυνεύει περισσότερο απ’ όσο φαίνεται

Παρά το θριαμβευτικό ύφος με το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τους νέους δασμούς, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα ως «Απελευθέρωση», οι συνέπειες αυτής της απόφασης γίνονται ήδη αισθητές, και όχι στο εξωτερικό, αλλά στην καρδιά της αμερικανικής οικονομίας.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος παρευρέθηκε σε δεξίωση στο Μαρ α Λάγκο λίγες ώρες μετά την υπογραφή του διατάγματος, η φράση του «ο ασθενής θα επιζήσει μετά την επέμβαση» μόνο ανησυχία προκάλεσε στις αγορές. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν απότομες πτώσεις θυμίζοντας τις μαύρες μέρες του 2020, την εποχή της πανδημίας. Αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για ακόμη πιο δύσκολες ημέρες, επισημαίνοντας τον πρόχειρο και επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκαν και παρουσιάστηκαν οι δασμοί από τον Λευκό Οίκο.

Η δυσαρέσκεια είναι τόσο εμφανής, που ακόμη και Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του Τραμπ σχολιάζουν αρνητικά τη συγκεκριμένη απόφαση, κάνοντάς λόγο για σοβαρό λάθος.

Τεχνολογικοί κολοσσοί σε «κόκκινο συναγερμό»

Μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως Apple, Nvidia, Oracle και Hewlett-Packard, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Οι εταιρείες αυτές, εξαρτημένες από παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και εισαγωγές hardware, κινδυνεύουν με αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των νέων επιβαρύνσεων.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη αφορά τη META, η οποία δεν εμπλέκεται άμεσα σε εισαγωγές φυσικών προϊόντων, και παρ’ όλα αυτά είδε τη μετοχή της να χάνει 52 δολάρια μέσα σε μία ημέρα – μια πτώση σχεδόν 9% από την Πέμπτη μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής.

Γιατί η Meta κινδυνεύει περισσότερο απ’ όσο φαίνεται

Η οικονομική επιτυχία της META βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις διαφημίσεις. Αν και ένα μέρος των διαφημιστικών της εσόδων προέρχεται από μεγάλες εταιρείες με στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand τους, το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω direct response advertising – δηλαδή διαφημίσεις που στοχεύουν άμεσα σε αγορές, π.χ. μέσω ενός βίντεο στο Instagram.

Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές προέρχονται από χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί δασμοί, και όπως φαίνεται, έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις δαπάνες τους, πιστεύοντας ότι τα προϊόντα τους θα είναι πλέον πολύ ακριβά για την αμερικανική αγορά.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει κι ένας επιπλέον κίνδυνος. Το 10% των συνολικών εσόδων της META το 2024 προήλθε από κινέζικες εταιρείες. Αυτό το κομμάτι των εσόδων πλέον απειλείται, καθώς το Πεκίνο έχει επιβάλει απαγόρευση νέων επενδύσεων και άμεσων δαπανών στην αμερικανική αγορά, ως αντίποινα.

Αξιοσημείωτη είναι και η κατάργηση της αφορολόγητης εισαγωγής προϊόντων αξίας έως 800 δολαρίων, που ίσχυε μέχρι πρόσφατα για κάθε Αμερικανό φορολογούμενο. Αυτό πλήττει ευθέως κολοσσούς του e-commerceόπως οι Temu και Shein, των οποίων οι διαφημιστικές δαπάνες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Οι εταιρείες αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες στις άμεσες πωλήσεις προς την τεράστια αγορά των ΗΠΑ.

Πιέσεις και από το εξωτερικό

Η κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο εντός των ΗΠΑ. Σε Ευρώπη και Ασία βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την πιθανή φορολόγηση αμερικανικών online υπηρεσιών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ψηφιακό εμπορικό πόλεμο.

Η συνέχεια, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Οι πολιτικές του Τραμπ, που παρουσιάστηκαν ως μέτρα προστασίας, φαίνεται πως φέρνουν σοβαρό κόστος, ακόμη και για τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.