Δείπνο εργασίας Μακρόν, Ντούντα και Σολτς τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων
Shutterstock
Shutterstock

Δείπνο εργασίας Μακρόν, Ντούντα και Σολτς τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα συντονίσουν την στρατιωτική βοήθεια και τις εγγυήσεις για την ασφάλεια που θα παρέχουν στην Ουκρανία σε δείπνο εργασίας τη Δευτέρα στο Ελιζέ στο πλαίσιο του Τριγώνου της Βαϊμάρης, ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Κατά το δείπνο αυτό θα γίνει επίσης προετοιμασία για την προσεχή σύνοδο κορυφής του NATO στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η Ουκρανία, όπως και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 και 30 Ιουνίου.

Ο Μακρόν θα έχει αρχικά διμερή συνάντηση με τον Ντούντα, η χώρα του οποίου είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική επίθεση και καταγγέλλει τις ρωσικές απειλές στην Ευρώπη.

Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν στη συνέχεια μαζί στη διάρκεια δείπνου "τον απαραίτητο ευρωπαϊκό συντονισμό για την στρατιωτική βοήθεια που θα δοθεί στην Ουκρανία ώστε να της επιτραπεί να φέρει εις πέρας την αντεπίθεσή της, όπως και για την ανθρωπιστική βοήθεια, ιδίως μετά την επίθεση στο φράγμα Καχόβκα", σημείωσε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

"Θα συζητηθούν επίσης οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα", πρόσθεσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζητεί να δοθούν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στην σύνοδο κορυφής του NATO, εν αναμονή της προσχώρησής της στην συμμαχία, κάτι το οποίο δείχνει απίθανο να συμβεί όσο καιρό το Κίεβο θα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι Δυτικοί φοβούνται ότι μια άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο NATO θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα παγκόσμια ανάφλεξη λόγω της αυτόματης στρατιωτικής δέσμευσης που θα υπήρχε απέναντι στο Κίεβο και ως εκ τούτου κατά της Ρωσίας βάσει του άρθρου 5 της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η πιο πρόσφατη σύνοδος των τριών ηγετών υπό το σχήμα του Τριγώνου της Βαϊμάρης, πλατφόρμα τακτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Βαρσοβία, είχε διεξαχθεί στις 19 Φεβρουαρίου στη Γερμανία με αφορμή τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.