Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών αρμάτων μάχης Leclerc στην Ουκρανία, προσθέτοντας όμως ότι «η αποστολή αρμάτων μάχης δεν πρέπει να κλιμακώσει την κατάσταση, πρέπει να λάβουμε υπόψιν τον χρόνο που έχουμε για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί ώστε να είναι αποτελεσματικοί και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Γαλλίας».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετα τις έντονες κριτικές που δέχθηκε αφού αρνήθηκε να παραδώσει στην Ουκρανία τα άρματα μάχης Leopard, δήλωσε από το Παρίσι πως οι μελλοντικές αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.
Η Γερμανία και η Γαλλία υποσχέθηκαν να βοηθήσουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί και να στηρίξουν τις προσπάθειες δίωξης εγκληματιών πολέμου.
Η βοήθεια προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατού και της οικονομίας.
Η Γερμανία θα ενταχθεί στο έργο του αγωγού υδρογόνου H2Med
Ο αγωγός υδρογόνου H2Med μεταξύ της Βαρκελώνης και της Μασσαλίας θα επεκταθεί στη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση κορυφής που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο 'Ολαφ Σολτς στο Παρίσι.
Το σχέδιο κατασκευής του ευρωπαϊκού αγωγού υδρογόνου H2Med, με στόχο την ανάπτυξη της χρήσης υδρογόνου στην ήπειρο, θα επεκταθεί από τις χώρες της νοτιοδυτικής Ευρώπης στη Γερμανία, διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο.
«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το έργο H2Med το οποίο, χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συνδέει την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία (...), με τη Γερμανία, η οποία θα είναι εταίρος σε αυτή τη στρατηγική υποδομής όσον αφορά υδρογόνο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος με την ευκαιρία της 60ής επετείου της συνθήκης συμφιλίωσης μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου.
Οι δύο χώρες δηλώνουν επίσης διατεθειμένες να ενισχύσουν τη σύγκλιση των εθνικών στρατηγικών στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας.
Ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, Βερολίνο και Παρίσι υπογραμμίζουν πως τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων. Επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη επίλυσης των διαφορών που υπάρχουν, αρχής γενομένης από τις διαφορές της Σερβίας με το Κόσοβο.
Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας, οι δύο χώρες δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των στόχων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στα ενεργειακά ζητήματα και την αύξηση των επενδύσεών τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ως προς τα οικονομικά ζητήματα, η Γαλλία και η Γερμανία θα λάβουν μέτρα για τη δημιουργία μίας έννοιας αγοράς κεφαλαίων στην Ευρώπη καθώς και προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης.
Αναφορικά με τον αμερικανικό νόμο για την ενίσχυση της εθνικής παραγωγής, Μακρόν και Σολτς ανέφεραν ότι η Γαλλία και Γερμανία θα διαμορφώσουν κοινή γραμμή ως προς την απάντηση της Ευρώπης για την ενίσχυση της δικής της βιομηχανικής παραγωγής. Οι δύο χώρες δηλώνουν επίσης έτοιμες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους τους και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.
Τέλος, ενόψει των επόμενων διευρύνσεων η Γαλλία και η Γερμανία θεωρούν αναγκαίες τις αλλαγές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αρχής γενομένης από την κατάργηση της ομοφωνίας σε τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της φορολογίας. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ΕΕ είναι μία κοινότητα που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες που πρέπει να προστατευτούν. Οι αρχές αυτές είναι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Διαβάστε επίσης: Σολτς: «Το μέλλον» της Ευρώπης βασίζεται στη γαλλογερμανική «ατμομηχανή»
Έντονες επικρίσεις για Σολτς - Γιατί έκανε πίσω στα Leopard