Άκαρπη απεδείχθη η συνάντηση διαπραγματευτών που συναντήθηκαν την Τρίτη (13/2) στο Κάιρο καθώς δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για την κήρυξη ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Οι συμφωνίες, ωστόσο, θα συνεχιστούν, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα αμερικανικών και ισραηλινών ΜΜΕ. Επικαλούμενη πηγή της στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι οι αντιπροσωπείες του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ συμφώνησαν οι συνομιλίες να παραταθούν για ακόμη τρεις ημέρες, και θα συνεχιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο. Λόγο για παράταση των συνομιλιών έκανε και η εφημερίδα Times of Israel.
Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Νταβίντ Μπαρνέα της Μοσάντ και ο Ρονέν Μπαρ της Σιν Μπετ, επέστρεψε στο Ισραήλ, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, που επικαλέστηκε πηγή της στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η Αίγυπτος, που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, υποδέχθηκε την Τρίτη (13/2) τους διευθυντές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Κατάρ, για συνομιλίες σχετικά με την κήρυξη νέας ανακωχής, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση ομήρων στα χέρια μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον αρχηγό της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ραχμάν αλ Θάνι και Αιγύπτιους αξιωματούχους ήταν «θετικές» και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των «τριών προσεχών ημερών», μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που εκτιμάται ότι έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, επικαλούμενο «ανώτερο Αιγύπτιο αξιωματούχο».
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια της Χαμάς 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι –ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί– από τους περίπου 250 που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ανακωχή μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο επέτρεψε την απελευθέρωση 100 και πλέον ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστινίων που βρίσκονταν σε φυλακές του Ισραήλ.
Σύγκρουση
Υπενθυμίζεται ότι η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους τρομοκράτες της Χαμάς ξέσπασε στις 7 ΟΚτωβρίου, οπότε και οι τελευταίοι εξαπέλυσαν μία άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Η «καταδίωξη» του φερόμενου ως εγκεφάλου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, «δεν θα σταματήσει μέχρι να τον πιάσουμε, νεκρό ή ζωντανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει «τη στρατιωτική πίεση» μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς και την απελευθέρωση «όλων» των ομήρων. Διαβεβαίωσε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο την Κυριακή (11/2) πως το Ισραήλ θα προσφέρει στους αμάχους «ασφαλή διέλευση» για να φύγουν από τη Ράφα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, το Ισραήλ πρότεινε τη δημιουργία 15 καταυλισμών, ο καθένας από τους οποίους θα αποτελείται από περίπου 25.000 σκηνές, στο νοτιοδυτικό τμήμα του μικρού, πολιορκημένου θυλάκου, για να μεταφερθούν εκεί άμαχοι από τη Ράφα, υπ’ ευθύνη του Καΐρου.