Δεν παρέβη τους κανόνες στην υπόθεση Greensill, υποστηρίζει ο Κάμερον
Βρετανία

Δεν παρέβη τους κανόνες στην υπόθεση Greensill, υποστηρίζει ο Κάμερον

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός πολιτικού σκανδάλου με αφορμή την κατάρρευση της χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, επέμεινε σήμερα ότι δεν παραβίασε κανέναν κανόνα όταν ασκούσε παρασκηνιακά πιέσεις σε μέλη της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο εργοδότης του.

Ο Κάμερον ήταν σύμβουλος της Greensill και κατείχε μετοχές της, οι οποίες πλέον δεν αξίζουν απολύτως τίποτα, μετά τη χρεοκοπία της, τον Μάρτιο.

Εκτός από τη σημαντική οικονομική ζημία που υπέστησαν οι πελάτες της Greensill, η υπόθεση αναβίωσε και τη δημόσια συζήτηση για τους στενούς δεσμούς μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων. Αφορμή στάθηκαν οι πολυάριθμες επαφές του Κάμερον με πολιτικούς αξιωματούχους, στους οποίους ασκούσε πιέσεις υπέρ της Greensill, παρά τον οικονομικό κίνδυνο.

«Τίποτα από αυτά που έκανα δεν παραβίαζε τους κανόνες», είπε ο πρώην πρωθυπουργός σήμερα, καταθέτοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «δεν προσελήφθη ποτέ στην Greensill ως λομπίστας». «Το κίνητρό μου για να επικοινωνήσω με υπουργούς και άλλα άτομα ήταν να βοηθήσω τις βρετανικές εταιρείες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή (…) και νόμιζε τότε ότι η Greensill μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα» και είχε «καλές ιδέες».

Στα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή την Τρίτη φαίνεται ότι ο Κάμερον και η ομάδα του έστειλαν συνολικά τουλάχιστον 73 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMA ή μηνύματα στο WhatsApp σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και χρηματιστές, μέσα σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών, το 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ έχει παραδεχτεί ότι «άσκησε πιέσεις» στους υφισταμένους του, ζητώντας τους να εξετάσουν το αίτημα του Κάμερον για λογαριασμό της Greensill, η οποία επιδίωκε να λάβει κρατικές επιχορηγήσεις από εκείνες που προορίζονταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το αίτημα της Greensill δεν ικανοποιήθηκε, ωστόσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το θέμα.

Μιλώντας στους βουλευτές, ο Κάμερον υποστήριξε ότι μέχρι πέρσι τον Απρίλιο δεν είχε την εντύπωση ότι η εταιρεία ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Δεν ήμουν ούτε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ούτε εμπλεκόμουν στις αποφάσεις για τα δάνεια. Δεν έχω ιδέα τι συνέβη τελικά», είπε, εκφράζοντας τη λύπη του για τη χρεοκοπία της εταιρείας.

Την περίοδο που ο Κάμερον ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, ο Λεξ Γκρίνσιλ, ο ιδρυτής της Greensill, είχε προσληφθεί ως σύμβουλος στην Ντάουνινγκ Στριτ, ένα γεγονός που γεννά υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων. Στη δική του κατάθεση στην Επιτροπή, την Τρίτη, ο Γκρίνσιλ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την πτώχευση της εταιρείας, αλλά υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία απάτη. Για τον Κάμερον, εξήγησε ότι το διοικητικό συμβούλιο ήταν εκείνο που «αποφάσισε να τον προσεγγίσει» την εποχή που αναζητούσε τρόπους για να «αναπτυχθεί η εταιρεία» και να εδραιωθεί η φήμη της.

Ο Κάμερον είπε σήμερα ότι είχε «μεγάλο» οικονομικό συμφέρον από την εταιρεία, δεδομένου ότι πληρωνόταν πολύ καλά και διέθετε μετοχές της. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ετήσιος μισθός του ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που λάμβανε την εποχή που ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας.