Ήδη από την τελευταία φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου έθεσε σε κίνδυνο τις προσπάθειες για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, με αποτέλεσμα πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες να συσπειρωθούν εναντίον των πολιτικών του.
Οι ομοϊδεάτες του Τραμπ είναι διχασμένοι αναφορικά με αυτό το ζήτημα και σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη εγκαταλείψει τον αγώνα για την προστασία του πλανήτη. Ο κατάλογος των δικαιολογιών τους περιέχει πολλές οπτικές γωνίες.
Σύμφωνα με το Politico, οι πόλεμοι και οι εμπορικές διαμάχες έχουν υπονομεύσει τη διεθνή συνεργασία. Οι παγκόσμιες και εγχώριες προκλήσεις έχουν οδηγήσει τους ηγέτες των χωρών να συζητούν λιγότερο για την κλιματική αλλαγή.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που ανέλαβαν με προθυμία την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με το κλίμα, μετά την εκλογή του Τραμπ το 2016, τώρα αντιμετωπίζουν την οικονομική παρακμή, τον λαϊκισμό, αυτό που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να είναι η αποτυχία του εγχειρήματος της ΕΕ.
Όπως αναφέρει το Politico, η διάσκεψη COP29 στο Αζερμπαϊτζάν για το κλίμα είναι καταδικασμένη να καθοριστεί όχι μόνο από την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία, αλλά και από την απουσία εκείνων που θα μπορούσαν να του αντιταχθούν.
Ποιοι θα απουσιάσουν
Από τη διάσκεψη θα απουσιάσουν οι Τζο Μπάιντεν και Μακρόν, ο τελευταίος άλλοτε αντιμετώπιζε κατά μέτωπο την αρνητική στάση του Τραμπ για την κλιματική κρίση.
Το κορυφαίο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει θέσει ως προσωπική της αποστολή να επιτύχει κορυφαίους παγκοσμίως κλιματικούς στόχους για 450 εκατομμύρια ανθρώπους, θα είναι επίσης απών. Όπως το Politico αναφέρει, θα πήγαινε και ο Όλαφ Σολτς αλλά η κυβέρνησή του σχεδόν κατέρρευσε μια μέρα μετά την εκλογή του Τραμπ οπότε δεν θα παρευρεθεί.
Ο οικοδεσπότης των συνομιλιών για το κλίμα του επόμενου έτους, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, είναι εκτός. Ούτε ο Τραμπ θα είναι εκεί, έχοντας μια ολόκληρη κυβέρνηση να στήσει στην Ουάσιγκτον.
«Υπάρχει κάποιος ηγέτης που να βλέπει το κλίμα ως βασικό μοχλό της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνίας;», διερωτήθηκε ο Λούκα Μπεργκαμάστσι, ιδρυτής της ιταλικής δεξαμενής σκέψης για το κλίμα, Ecco.
Η επιστροφή του Τραμπ βρίσκει τους ηγέτες του κόσμου απροετοίμαστους για μία τέτοια κατάσταση.Τίθεται, συνεπώς, ένα ερώτημα που θα διαμορφώσει όχι μόνο τις φετινές παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας: Δίνουν πραγματικά σημασία οι πολιτικοί ηγέτες όταν πρόκειται για την κλιματική κρίση;