Διαδηλώσεις 200.000 Ροχίνγκια για τα 2 χρόνια  από τη δίωξή τους από τη Μιανμάρ

Διαδηλώσεις 200.000 Ροχίνγκια για τα 2 χρόνια από τη δίωξή τους από τη Μιανμάρ

Περίπου 200.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια διαδήλωσαν σήμερα σε καταυλισμό προσφύγων στο Μπανγκλαντές με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από την δίωξή τους από τη Μιανμάρ.

Περίπου 740.000 Ροχίνγκια έφυγαν από το κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ τον Αύγουστο του 2017 μετά την επιχείρηση εναντίον τους που εξαπέλυσε ο βιρμανικός στρατός, σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές.

Ολόκληρες οικογένειες κατέφυγαν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Μπανγκλαντές, και βρέθηκαν να ζουν σε άθλιές συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων όπου ήδη διέμεναν περίπου 200.000 άλλοι Ροχίνγκια, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε προηγούμενες διώξεις του βιρμανικού στρατού.

Παιδιά, βιασμένες γυναίκες και άνδρες φορώντας απλώς με ένα πανί συγκεντρώθηκαν σήμερα στο μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο φωνάζοντας: «Ο Θεός είναι μεγάλος, ζήτω οι Ροχίνγκια!».

Υπό τον καυτό ήλιο θέλησαν να τιμήσουν την «Ημέρα της γενοκτονίας», όπως την αποκαλούν.

«Ήρθα εδώ για να ζητήσω δικαιοσύνη για τον φόνο των δύο γιων μου. Θα συνεχίσω να πολεμάω μέχρι την τελευταία μου πνοή», δήλωσε η 50χρονη Ταγιάμπα Χάτουν σκουπίζοντας τα δάκρυα από τα μάτια της.

Ερευνητές του ΟΗΕ έχουν καταγγείλει τη «γενοκτονία» των Ροχίνγκια και έχουν ζητήσει να ασκηθούν διώξεις εναντίον των Βιρμανών στρατηγών. Η Μιανμάρ απορρίπτει τις κατηγορίες λέγοντας ότι η επιχείρηση είχε στόχο αντάρτες Ροχίνγκια που εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον σημείων ελέγχου της αστυνομίας.

Ένας από τους επικεφαλής των Ροχίνγκια, ο Μόχιμπ Ούλαχ, δήλωσε ότι μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας, που είναι άπατρις, επιθυμούν να επιστρέψουν στη Μιανμάρ, αλλά υπό τρεις όρους: να έχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, να λάβουν τη βιρμανική υπηκοότητα και να μπορέσουν να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Περίπου 200. 000 Ροχίνγκια συμμετείχαν στην ειρηνική συγκέντρωση, δήλωσε ο Ζάκιρ Χάσαν, αστυνομικός.

Η ασφάλεια είναι ενισχυμένη στον καταυλισμό προσφύγων της Κουτουπαλάνγκ, του μεγαλύτερου παγκοσμίως, όπου ζουν περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια.

Μπανγκλαντές και Μιανμάρ υπέγραψαν το 2017 συμφωνία επαναπατρισμού των προσφύγων. Όμως δύο απόπειρες, μία τον Νοέμβριο του 2018 και μία δεύτερη αυτή την εβδομάδα, απέτυχαν καθώς οι πρόσφυγες αρνούνταν να φύγουν.

Εξάλλου χθες Σάββατο η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκότωσε σε καταυλισμό προσφύγων δύο Ροχίνγκια που κατηγορούνταν για τον φόνο ενός πολιτικού του κυβερνώντος κόμματος του Μπανγκλαντές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP