Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο σε Μάλαγα και Κάντιθ, στη νότια Ισπανία, διαδηλώνοντας κατά του μαζικού τουρισμού, τον οποίο κατηγορούν ότι στερεί από τον τοπικό πληθυσμό μια οικονομικά προσιτή στέγαση.
Η οργή των Ισπανών αυξάνεται κατά του φαινομένου του υπερτουρισμού, σε μια χώρα που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.
Με σύνθημα: «Μια Μάλαγα για να ζήσεις, όχι για να επιβιώσεις», σχεδόν 5.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της μεγάλης πόλης της Ανδαλουσίας των 570.000 κατοίκων, το τουριστικό κέντρο του «sol y playa» (ήλιος και παραλία).
Μετά από κάλεσμα 50 περίπου τοπικών συλλόγων, πολίτες συγκεντρώθηκαν κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Απαγόρευση των τουριστικών καταλυμάτων» ή «Μισθός 1.300, ενοίκιο 1.100, πώς να ζήσεις;».
«Η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα πάρκο αναψυχής», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κίκε, ένας 26χρονος διαδηλωτής, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία για αυτά τα «τουριστικά καταλύματα που έχουν αντικαταστήσει με παράτυπο τρόπο τα συνηθισμένα καταλύματα».
Στην Ισπανία, η επαρχία της Μάλαγα είναι αυτή με τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων για τουριστική χρήση, δηλαδή 39.000, συμπεριλαμβανομένων 6.500 στην ίδια την πόλη, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.
Η πόλη προσελκύει πολλούς τουρίστες και μετανάστες εργάτες λόγω των δεκάδων παραλιών της και λόγω της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της πόλης, όπου γεννήθηκε ο Πικάσο το 1881.
AP Photo/Miguel Velasco Almendral
Στο Κάντιθ, μια άλλη πόλη της Ανδαλουσίας, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης με κεντρικό σύνθημα: «ένας ακόμη τουρίστας, ένας λιγότερος γείτονας».
«Αρκετά ξενοδοχεία, αρκετά διαμερίσματα για τουρίστες, αρκετές εξώσεις, αρκετά για πώληση της πόλης», υπογραμμίζει το κείμενο της πρόσκλησης για τη διαδήλωση, που προέρχεται από την πλατφόρμα «Cadiz Resiste».
Το λιμάνι του Κάντιθ, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο αυτής της πόλης με πληθυσμό μόλις 117.000 κατοίκους, έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για κρουαζιερόπλοια. Η σχεδόν καθημερινή άφιξη χιλιάδων ταξιδιωτών προκαλεί συνωστισμό στα στενά σοκάκια της παλιάς συνοικίας.
Από τις Βαλεαρίδες Νήσους έως τις Καναρίους Νήσους, και της Βαρκελώνης, οι κινητοποιήσεις κατά του υπερτουρισμού αυξάνονται. Ήδη από τη δεκαετία του 2010, οι κάτοικοι είχαν ξεκινήσει να διαδηλώνουν κατά του υπερτουρισμού, κυρίως στη Βαρκελώνη. Αλλά μετά την Covid-19, η αγανάκτηση φαίνεται να έχει αυξηθεί, καθώς η Ισπανία υποδέχθηκε πέρυσι ένα ρεκόρ 85,1 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών.
Σημειώνεται ότι ο τουρισμός στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 12,8% του ΑΕΠ και το 12,6% των θέσεων εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP