Εντείνονται οι διαφωνίες στους κόλπους της διακυβέρνησης Μπάιντεν αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται στη Μέση Ανατολή, με περισσότερους από 500 διορισθέντες αξιωματούχους και μέλη του προσωπικού 40 διοικητικών υπηρεσιών να συνυπογράφουν επιστολή καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο να πιέσει για την εφαρμογή εκεχειρίας με φόντο τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην επιστολή που απευθύνθηκε στον Τζο Μπάιντεν και το υπουργικό συμβούλιο Αμερικανοί αξιωματούχοι της διακυβέρνησης επικρίνουν τον Λευκό Οίκο για «απροθυμία αποκλιμάκωσης» του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και ασκούν κριτική για την έκταση της υποστήριξης του προέδρου των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα.
Καταγγέλλεται η δολοφονία 1.200 Ισραηλινών πολιτών από τους τρομοκράτες της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, αλλά καλείται ο Τζο Μπάιντεν να συγκρατήσει τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τις 11.000, κατά τα στοιχεία που δίνει το τοπικό υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.
«Καλούμε τον πρόεδρο Μπάιντεν να απαιτήσει επειγόντως κατάπαυση του πυρός και να ζητήσει την αποκλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσης, εξασφαλίζοντας την άμεση απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και των αυθαίρετα κρατούμενων Παλαιστινίων, την αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων βασικών υπηρεσιών και τη διέλευση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με τους New York Times.
Η επιστολή αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων για την πολιτική του Τζο Μπάιντεν να υπογραμμίζει δημόσια το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ προσπαθεί να περιορίσει τα ισραηλινά αντίποινα σε κατ' ιδίαν συνομιλίες, αναφέρει σχετικά ο βρετανικός Guardian. Οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι η προσέγγιση αυτή δεν ήταν αποτελεσματική.
«Είναι κοινό μυστικό εδώ και εβδομάδες ότι σημαντικές διαφωνίες και απογοήτευση έχουν διαχυθεί σε όλη την αμερικανική κυβέρνηση, υπό το βάρος της ανησυχίας για την κλίμακα της στρατιωτικής απάντησης του Ισραήλ στη Γάζα» επισημαίνει ο Τσαρλς Λίστερ, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. «Το έναυσμα για μεγάλο μέρος της εσωτερικής διαφωνίας ήταν τα δημόσια σχόλια του Μπάιντεν -αρχικά η προσέγγιση μηδενικού αθροίσματος στο ζήτημα και στη συνέχεια ο σκεπτικισμός του για τα στοιχεία των απωλειών στη Γάζα», υποστηρίζει.
Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (Usaid) είχαν ήδη υπογράψει ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούσαν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει καλύτερα την επιρροή της για να περιορίσει τον αριθμό των νεκρών αμάχων, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν υποστηρίξει, κατά πληροφορίες τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις, την αλλαγή πολιτικής.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις διαφωνίες, δηλώνουν συνεργάτες του. Οι συζητήσεις έχουν ενθαρρυνθεί στις ξένες διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. «Ακούμε: Τα όσα μοιράζεστε ενημερώνουν την πολιτική μας και τα μηνύματά μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε μήνυμα προς το προσωπικό, προσθέτοντας: «Γνωρίζω ότι για πολλούς από εσάς, η δυστυχία που προκαλεί αυτή η κρίση έχει βαθύ προσωπικό κόστος».