Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν άγνωστο περιστρεφόμενο αντικείμενο στον Γαλαξία μας. Όπως ισχυρίζονται, δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο που έχει ανακαλυφθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με το BBC.
Πρώτη φορά το εντόπισε φοιτητής, σύμφωνα με τον οποίο το αντικείμενο αυτό παρατηρήθηκε ότι απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας, για ένα πλήρες λεπτό κάθε 18 λεπτά. Ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Curtin Honors, Tyrone O'Doherty, σε μια περιοχή της δυτικής Αυστραλίας, γνωστή ως Murchison Widefield Array, χρησιμοποίησε τηλεσκόπιο και μια νέα τεχνική που είχε αναπτύξει. Ο κ. O'Doherty ήταν μέλος μιας ομάδας με επικεφαλής την αστροφυσικό Dr Natasha Hurley-Walker, από τον κόμβο του Πανεπιστημίου Curtin του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Ραδιοαστρονομίας (ICRAR).
Αντικείμενα με παλμική ενέργεια στο σύμπαν έχουν συχνά εντοπιστεί, ωστόσο ερευνητές λένε ότι κάτι που «ανάβει για ένα λεπτό» είναι πολύ ασυνήθιστο. Οι έρευνες συνεχίζονται για την περαιτέρω διερεύνηση του φαινομένου.
«Εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν μέσα σε λίγες ώρες κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών μας», φέρεται να δήλωσε ο φοιτητής σε Μέσα Ενημέρωσης."Ήταν εντελώς απροσδόκητο. Ήταν κάπως τρομακτικό για έναν αστρονόμο γιατί δεν υπάρχει τίποτα γνωστό στον ουρανό που να το κάνει αυτό", πρόσθεσε.
Αντικείμενο που απελευθέρωσε ενέργεια για ένα ολόκληρο λεπτό ήταν «πραγματικά παράξενο», δήλωσε η αστροφυσικός της ICRAR-Curtin, Δρ Τζέμα Άντερσον.
Η ICRAR πρόσθεσε ότι μετά από τράτα με δεδομένα ετών, η ομάδα κατάφερε να διαπιστώσει ότι το αντικείμενο απέχει περίπου 4.000 έτη φωτός από τη Γη, είναι απίστευτα φωτεινό και έχει εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο.
Οι θεωρίες γύρω από το τι μπορεί να είναι το αντικείμενο περιλαμβάνουν ένα αστέρι νετρονίων ή έναν λευκό νάνο, όρος που χρησιμοποιείται για τα υπολείμματα ενός αστεριού που έχει καταρρεύσει. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ανακάλυψης παραμένει μυστήριο.
«Περισσότερες ανιχνεύσεις θα πουν στους αστρονόμους εάν αυτό ήταν ένα σπάνιο μεμονωμένο γεγονός ή ένας τεράστιος νέος πληθυσμός που δεν είχαμε παρατηρήσει ποτέ πριν», είπε η Δρ Χάρλεϊ-Γουόκερ.