Στην αρνητική στάση των επενδυτών απέναντι στην Τουρκία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt με τίτλο «Ακόμα και ριψοκίνδυνοι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στην Τουρκία» καθώς, όπως τονίζει, αποθαρρύνονται από ένα αβέβαιο καθεστώς ιδιοκτησίας και την προφανή αυθαιρεσία.
«Έτσι εξηγείται γιατί όλο και περισσότεροι επενδυτές εγκαταλείπουν πλέον την Τουρκία μετά την απόφαση για ακύρωση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη», σημειώνει η Die Welt.
Σύμφωνα με το άρθρο που φιλοξενεί η Deutsche Welle, «οι αγορές αντιδρούν νευρικά στην είδηση με αποτέλεσμα η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας να πέσει περίπου κατά 2%. Παράλληλα το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου του τουρκικού δημοσίου εκτοξεύθηκε στο 20%. Την ίδια στιγμή ο δείκτης του χρηματιστηρίου Κων/πολης μειώθηκε περισσότερο από 2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου».
Τέλος, επισημαίνεται ότι μαζί με το αργεντίνικο πέσο η τουρκική λίρα είναι φέτος το πλέον αδύναμο νόμισμα διεθνώς, μιας και σε σχέση με το δολάριο απώλεσε ήδη το 16% της αξίας της. Τίποτα δεν δείχνει ότι η ελεύθερη πτώση θα σταματήσει. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι μέσα σε ένα χρόνο οι Τούρκοι θα πρέπει να καταβάλλουν 7 λίρες για ένα δολάριο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην λεγόμενη «δολαροποίηση» της τουρκικής οικονομίας.
«Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αποσύρονται από την Τουρκία όλο και περισσότεροι Τούρκοι ανταλλάσουν τις λίρες που έχουν στην κατοχή τους με δολάρια», καταλήγει.