Η Σόφια παρείχε καύσιμα και όπλα ζωτικής σημασίας σοβιετικών προδιαγραφών στο Κίεβο, αλλά έπρεπε να κρατήσει μυστικές τις προμήθειες λόγω πολιτικών προσώπων στην κυβέρνηση που ήταν υπέρ της Μόσχας, αναφέρει σε δημοσίευμά της Die Welt, το οποίο αναδημοσιεύει το politico.
Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται αποκλειστικές συνεντεύξεις με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ και τον τότε υπουργό Οικονομικών του, Άσεν Βασίλεφ, για να παρουσιάσει το παρασκήνιο της στήριξης.
Όπως αναφέρει, την περασμένη άνοιξη, ο στρατός της Ουκρανίας εξαντλούσε απελπιστικά τα καύσιμα και τα σοβιετικά πυρομαχικά που χρειαζόταν για να πολεμήσει τους Ρώσους. Τότε ήταν που η Βουλγαρία παρενέβη και χρησιμοποίησε μεσάζοντες για να παράσχει στο Κίεβο ζωτικές προμήθειες.
Ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Σόφια χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τις βουλγαρικές παραδόσεις όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις, οι αξιωματούχοι του Πέτκοφ απέφευγαν τις συναλλαγές μεταξύ κυβέρνησης και Ουκρανίας και χρησιμοποίησαν ενδιάμεσες εταιρείες στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό για να ανοίξουν οδούς ανεφοδιασμού από αέρα και ξηρά μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας. και Πολωνίας.
«Υπολογίζουμε ότι περίπου το ένα τρίτο των πυρομαχικών που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός στην πρώιμη φάση του πολέμου προέρχονταν από τη Βουλγαρία», είπε ο Πέτκοφ στο Die Welt.
«Το ντίζελ που προμήθευσε η Βουλγαρία στην Ουκρανία είχε υποστεί επεξεργασία από ρωσικό αργό πετρέλαιο σε διυλιστήριο της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο εκείνη την εποχή ανήκε στη ρωσική εταιρεία Lukoil. Η Βουλγαρία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ντίζελ στην Ουκρανία και κατά καιρούς κάλυπτε το 40% των αναγκών», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βασίλεφ στη Die Welt.
Ο Κουλέμπα είπε στη Welt ότι η χώρα του κινδύνευε να ξεμείνει από πυρομαχικά τον περασμένο Απρίλιο. «Γνωρίζαμε ότι οι βουλγαρικές αποθήκες διέθεταν μεγάλες ποσότητες των απαραίτητων πυρομαχικών, οπότε ο πρόεδρος Ζελένσκι με έστειλε για να προμηθευτώ το απαραίτητο υλικό», είπε ο Κουλέμπα.
«Ήταν ζήτημα "ζωής και θανάτου" εκείνη την εποχή», υπογράμμισε, διότι διαφορετικά οι Ρώσοι θα καταλάμβαναν περισσότερα χωριά και πόλεις, θα «σκότωναν, θα βασάνιζαν και θα βίαζαν» περισσότερους Ουκρανούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα, ΗΠΑ και Βρετανία πλήρωσαν για τις προμήθειες. Ο Βασίλεφ θυμάται μια συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την άνοιξη. Εκεί, όπως υποστηρίζει λέει, ένας Ουκρανός αξιωματούχος του είπε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου είχαν ξεμείνει από καύσιμα.
Για άλλη μια φορά, οι προμήθειες από τοπικές εταιρείες διεκπεραιώθηκαν μέσω ξένων εταιρειών διαμεσολάβησης. Το Κίεβο επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι οι ουκρανικές εταιρείες έλαβαν βουλγαρικό ντίζελ σε αυτό το τόσο σημαντικό στάδιο.