Διεθνείς αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μογγολία, όπου πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη (03/09) συνάντηση με τον Μογγόλο ομόλογό του.
Υπενθυμίζεται ότι ήταν η πρώτη του επίσκεψη σε κράτος μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) από τότε που εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του πέρυσι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν έτυχε θερμής υποδοχής από τιμητική φρουρά όταν προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα το βράδυ της Δευτέρας (02/09) για να ξεκινήσει την υψηλής σημασίας επίσκεψη, η οποία θεωρείται ως επίδειξη ανυπακοής προς το Διεθνές Δικαστήριο, το Κίεβο, τη Δύση και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν ζητήσει τη σύλληψή του.
O Ρώσος Πρόεδρος περπατά στο κόκκινο χαλί που στρώθηκε για την υποδοχή του στη Μογγολία. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Μογγολίας, Ουχναάγκιν Χουρελσούχ, στην επιβλητική Πλατεία Τζένγκις Χαν, γνωστή και ως Πλατεία Σουχμπαατάρ, στο Ουλάν Μπατόρ.
Mongolian President Ukhnaagiin Khürelsükh met Putin in Ulaanbaatar - Kremlin Pool
— NEXTA (@nexta_tv) September 3, 2024
A guard of honor and cavalry escort lined up at Sükhbaatar Square during the ceremony.
Earlier, Mongolia refused to arrest Putin on an ICC warrant despite the fact that the country has ratified… pic.twitter.com/GsEKi8VWcC
Ο Πούτιν κατηγορείται για παράνομη απέλαση Ουκρανών παιδιών
Ο Ρώσος ηγέτης καταζητείται από το ΔΠΔ, με έδρα τη Χάγη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για παράνομη απέλαση Ουκρανών παιδιών μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία το 2022.
Η Ουκρανία αντέδρασε με οργή στην επίσκεψη, κατηγορώντας τη Μογγολία ότι «μοιράζεται την ευθύνη» για τα «εγκλήματα πολέμου» του Πούτιν, αφού οι Αρχές της χώρας δεν τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο.
Το Κίεβο είχε καλέσει τη Μογγολία να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης, ενώ το ΔΠΔ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι όλα τα μέλη του έχουν «υποχρέωση» να συλλάβουν τους καταζητούμενους από το δικαστήριο. Στην πράξη, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει πολλά αν το Ουλάν Μπατόρ δεν συμμορφωθεί.
Μια ζωντανή δημοκρατία που βρίσκεται ανάμεσα σε αυταρχικούς γίγαντες, τη Ρωσία και την Κίνα, η Μογγολία διατηρεί στενούς πολιτιστικούς δεσμούς με τη Μόσχα καθώς και κρίσιμες εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο. Ήταν υπό την επιρροή της Μόσχας κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής.
Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, έχει επιδιώξει να διατηρήσει φιλικές σχέσεις τόσο με το Κρεμλίνο όσο και με το Πεκίνο. Η χώρα δεν έχει καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει απόσχει από ψηφοφορίες για τη σύγκρουση στα Ηνωμένα Έθνη. Το Κρεμλίνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ανησυχεί ότι ο Πούτιν θα συλληφθεί κατά την επίσκεψη.
Η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται για να τιμηθεί η 85η επέτειος της νίκης κατά της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας από τις μογγολικές και σοβιετικές δυνάμεις.
Πριν από το ταξίδι, ο Πούτιν αναφέρθηκε σε μια σειρά από «οικονομικά και βιομηχανικά έργα» μεταξύ των δύο χωρών σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα της Μογγολίας Unuudur. Μεταξύ αυτών ήταν η κατασκευή του Διαμογγολικού αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κίνα με τη Ρωσία, δήλωσε.
«Φυγάς της δικαιοσύνης»
Η κυβέρνηση της Μογγολίας δεν έχει σχολιάσει τις εκκλήσεις για τη σύλληψη του Πούτιν. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Προέδρου Χουρελσούχ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι δεν είναι αληθείς οι αναφορές ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε στείλει επιστολή ζητώντας την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης κατά την επίσκεψή του.
Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η αποτυχία της Μογγολίας να συλλάβει τον Πούτιν θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τη νομιμότητα του ΔΠΔ, ενισχύοντας παράλληλα τον πρώην πράκτορα της KGB, που βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι ένας φυγάς της δικαιοσύνης», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Μογγολίας, Αλταντούγια Μπατντόρτζ, σε μια δήλωση.
«Οποιοδήποτε ταξίδι σε κράτος μέλος του ΔΠΔ που δεν καταλήγει σε σύλληψη θα ενθαρρύνει την τρέχουσα πορεία του Προέδρου Πούτιν και πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος μιας στρατηγικής προσπάθειας να υπονομευτεί το έργο του ΔΠΔ» ανέφερε σχετικά.