Tέτοια σύγκρουση είχαν να δουν εδώ και πολύ καιρό οι διπλωματικοί παρατηρητές. Η φράση αυτή από το κείμενο της Deutche Welle για την λεκτική αντιπαράθεση Δένδια -Τσαβούσογλου είναι χαρακτηριστική για το πως «είδαν» την κόντρα των δύο υπουργών εξωτερικών τα μεγάλα ξένα πρακτορεία, από το AFP, το Reuters, το Al Jazeera και το Bloomberg, καθώς και οι γαλλικές, γερμανικές και άλλες ευρωπαικές εφημερίδες, μιλώντας για ένα πρωτοφανές διπλωματικό περιστατικό, που δείχνει και την διάσταση μεταξύ των δύο χωρών.
Για έναν εμφανώς ταραγμένο Τσαβούσογλου στην συνάντηση με Δένδια, κάνει λόγο το Bloomberg, προσθέτοντας ότι αντί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών, η συνέντευξη Τύπου, ανέβασε απότομα θερμοκρασία, καθώς αντανακλούσε τις αντιθέσεις σε όλα, από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το προσφυγικό.
Στον αντίποδα, του ξένου Τύπου, τα τουρκικά δημοσιεύματα εκθειάζουν την στάση Τσαβούσογλου, κατηγορώντας τον Ν.Δένδια για «σκανδαλώδεις δηλώσεις» και «ασέβεια» που δε συνάδουν με τη διπλωματική οδό και το πνεύμα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Reuters: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανταλλάσσουν κατηγορίες
Ανοιχτά συγκρούστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, που άρχισε με ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων αλλά γρήγορα επιδεινώθηκε σε σφοδρή ανταλλαγή κατηγοριών και από τις δύο πλευρές, αναφέρει το Reuters.
«Επιχειρώντας εκτόνωση έπειτα από μήνες έντασης λόγω διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο και τον Τούρκο ομόλογό του στην πρώτη επίσκεψη αφότου το ναυτικό των δύο χωρών βρέθηκε κοντά σε πόλεμο πέρσι.
Ωστόσο, η αρχικά εγκάρδια ατμόσφαιρα στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις έγινε πιο δύσκολη όταν ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις και ο Τσαβούσογλου απέρριψε ως απαράδεκτα τα σχόλιά του. "Έρχεσαι εδώ, προσπαθείς να κατηγορήσεις την Τουρκία για να στείλεις μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας σου. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου».
AFP: Σύγκρουση υπουργών Ελλάδας – Τουρκίας
Στόχος των συνομιλιών ήταν, σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δύο δύσκολοι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους έπειτα από έναν χρόνο διαφωνιών.
Η συνέντευξη άρχισε με συμφιλιωτικά σχόλια από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα οποία επαίνεσε τον πολύ θετικό διάλογο που είχαν στην Άγκυρα με τον Νίκο Δένδια. «Ο Δένδιας όμως στην αρχική τοποθέτησή του εξέφρασε πολλά πολύχρονα παράπονα σχετικά με την Τουρκία, από τις έρευνες για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα ως την αντιμετώπιση της ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη συνεχιζόμενη διαφωνία των δύο χωρών αναφορικά με τους μετανάστες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα του France24.com, το οποίο κάνει λόγο για σύγκρουση των δύο υπουργών εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη τύπου. «Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου και του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια είχαν ως φαινομενικό στόχο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους μετά από ένα χρόνο περίπλοκων διαφορών», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το TV5MONDE σε αφιέρωμα με τίτλο «Λεκτική σύγκρουση μεταξύ Τούρκου και Έλληνα υπουργού στην Άγκυρα» αναφέρει ότι εξέθεσαν δημόσια τις διαφορές τους σε πολλά θέματα, ένα σκάνδαλο που δεν αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον του διαλόγου.
Από μια συνάντηση συμφιλίωσης και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου κατέληξε σε μια «θερμή» συνέντευξη Τύπου που αντανακλούσε αντίθετες απόψεις. Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει το Bloomberg τις επεισοδιακές δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Το διεθνές πρακτορείο στέκεται ιδιαίτερα στη διαφορετική τροπή που πήρε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «Ελλάδα και Τουρκία κατέφυγαν στην έχθρα σε μια συνάντηση που στόχευε να χτίσει δεσμούς».
Όπως περιγράφει, το τετ α τετ των δύο ΥΠΕΞ, «που επρόκειτο να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ δύο αποξενωμένων γειτόνων, πήρε δραματική τροπή, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας τσακώθηκαν σε ζωντανή σύνδεση στην τηλεόραση για μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που χωρίζουν τις χώρες τους. Αντί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, η “θερμή” συνέντευξη Τύπου αντανακλούσε αντίθετες θέσεις σε όλα, από τις έρευνες έως τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη μετανάστευση».
Στη συνέχεια, το Bloomberg παραθέτει αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το αρχικό πινγκ-πονγκ κατηγοριών από τις δύο πλευρές. «Τότε τα πράγματα πήγαν στραβά», σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων, γράφοντας ότι ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, του Διεθνές Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την έρευνα για ενεργειακούς πόρους σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, ενώ, μεταξύ άλλων, επέκρινε τη μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Αl Jazeera: Σύγκρουση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε τα εναρκτήρια σχόλιά του εκφράζοντας παράπονα πολλών ετών σε βάρος της Τουρκίας, όπως επισημαίνει το «Al Jazeera», κάνοντας λόγο για σύγκρουση των δύο πολιτικών ανδρών κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.
«Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αντάλλαξαν κατηγορίες για ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους συνέντευξης Τύπου στο τέλος της πρώτης συνάντησής τους εδώ και πάνω από έναν χρόνο» αναφέρει.
Ο γερμανικός τύπος στέκεται στους λόγους της αντιπαράθεσης, με τη γενική παρατήρηση ότι είχαν να δουν μια τέτοια σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό.
Συγκεκριμένα, η Tagesspiegel με τίτλο: «Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας διαφωνούν μπροστά στις κάμερες», γράφει «Κανένας Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν είχε επισκεφθεί την Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Η συζήτηση αρχικά ξεκίνησε εποικοδομητικά, στη συνέχεια όμως τα αίματα άναψαν για το φυσικό αέριο και το μεταναστευτικό».
Από τη πλευρά της η «Deutsche Welle» σημειώνει: «Εάν δεν ήταν κάτι σοβαρό, θα μπορούσε κανείς να πει άνετα: οι κυβερνήσεις Τουρκίας- Ελλάδας δεν θα είναι πλέον φίλες. Αλλά το θέμα είναι σοβαρό. Οι διπλωματικοί παρατηρητές δεν έχουν δει τέτοια σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό», σχολιάζει η γερμανική υπηρεσία.
Παρά τη συνεννόηση για μία τοποθέτηση από τον κάθε υπουργό, πήραν και οι δύο εναλλάξ τον λόγο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου απαντώντας ο ένας στον άλλο, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στην Τουρκία «οπλισμένος». «Η συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε με θερμά λόγια ανάμεσα στους επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας γρήγορα μετατράπηκε σε ανταλλαγή κατηγοριών», προσθέτει η Deutsche Welle.
«Η συνάντηση άρχισε σε εγκάρδιο κλίμα αλλά οι δύο πολιτικοί άνδρες σύντομα άρχισαν ανοιχτά να τσακώνονται όταν ο Δένδιας είπε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις», αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων.
Financial Times - IZVESTIA
«Οι συνομιλίες που είχαν ως στόχο την αποκλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αναζωπυρώνουν την αντιπαράθεση», γράφουν οι Financial Times, κάνοντας λόγο για έντονη αντιπαράθεση μετά τη συνάντηση που είχε στόχο τη μείωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.
Αντίστοιχα το IZVESTIA με τίτλο «Οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας κατέληξαν σε δημόσια αψιμαχία», σημειώνει ότι οι δυο πλευρές ζήτησαν αρκετές φορές περισσότερο χρόνο για να ανταλλάξουν δηλώσεις μέχρι το σημείο που ο Τούρκος υπουργός θύμισε ότι έχουν αργήσει για το δείπνο. Στη συνέχεια οι υπουργοί έφυγαν από την αίθουσα γελώντας».