Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (18/02), η έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι για την Ουκρανία, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συμφωνία.
Σύμφωνα με και με τις δηλώσεις, έπειτα από τη λήξη της Συνόδου, την οποία συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπήρξε διάσταση απόψεων αναφορικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Η Βρετανία και η Σουηδία φάνηκαν πρόθυμες να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία «εάν χρειαστεί», ενώ η Γερμανία και η Πολωνία εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις σε αυτό το ενδεχόμενο.
Η Δανία, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική, δεν απέκλεισε την πιθανότητα, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, να υιοθετούν παρόμοια στάση.
«Σήμερα στο Παρίσι επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της δύναμης. Ειρήνη σεβόμενη την ανεξαρτησία της, την εδαφική της ακεραιότητα, με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ευρώπη μεταφέρει το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας που της αναλογεί στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μια ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη», αναφέρει η κοινή δήλωση Φον ντερ Λάιεν και Κόστα.
Επικοινωνία Μακρόν με Τραμπ και Ζελένσκι μετά τη συνάντηση στο Παρίσι
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι, μετά το πέρας της έκτακτης συνάντησης Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι τη Δευτέρα (17/02), είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε μέσω X ότι «επιθυμούμε ισχυρή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία» και προς τον σκοπό αυτό «η Ρωσία θα πρέπει να τερματίσει την επίθεσή της» και ταυτόχρονα «να δοθούν στους Ουκρανούς ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκρινε ότι κλειδί της επιτυχίας είναι να εργαστούν «μαζί» όλοι, οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί. Υπογράμμισε ακόμη ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουν μαζί, καλύτερα και περισσότερα για την άμυνα και την ασφάλεια τους, τόσο σήμερα όσο και αύριο».
Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να επιταχύνουν την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων τους για την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας τους, της ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητάς τους, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας πως εντός των προσεχών ημερών θα συνεχίσει τις επαφές του για τα θέματα αυτά.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Εμάνουελ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε μέσω X πως η συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν «μακρά». Τον ενημέρωσε, πρόσθεσε, για επαφές που είχε «με άλλους ηγέτες, όχι μόνο της Ευρώπης», ενώ ταυτόχρονα συμφώνησαν ότι «μια εύθραυστη κατάπαυση πυρός θα ήταν μία ακόμα εξαπάτηση» από πλευράς της Ρωσίας, που «θα μπορούσε να αποτελέσει πρελούδιο νέου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας και άλλων ευρωπαϊκών εθνών».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ακόμη πως συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο ότι όποιες εγγυήσεις δοθούν στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι ισχυρές και αξιόπιστες.
Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει την πρωτοβουλία να παράσχει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας».
Βρετανία: Ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν μεταπολεμικά ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που το Λονδίνο θα ήταν διατεθειμένο να στείλει.
«Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων μαζί με άλλων χωρών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη ειρήνη.
Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας, αφού μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Σολτς: Ανάρμοστη και άκαιρη η συζήτηση αποστολή ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα (18/02), «κάπως εκνευρισμένος» από τη συζήτηση σχετικά με μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία και την απέρριψε εκ νέου ως «εντελώς ανάρμοστη» και «άκαιρη».
Δήλωσε επίσης αντίθετος στην ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ και τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων όταν πρόκειται για αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών.
«Είμαι έως και κάπως εκνευρισμένος από αυτές τις συζητήσεις, θέλω να το πω ανοιχτά. Πιθανά αποτελέσματα ειρηνευτικών συνομιλιών που δεν έχουν καν πραγματοποιηθεί ακόμη συζητούνται πάνω στα κεφάλια των Ουκρανών. Αυτό είναι εντελώς ανάρμοστο, για να πω ανοιχτά και ειλικρινά. Είναι μια συζήτηση η οποία δεν αρμόζει στη συγκυρία. Είναι η λάθος στιγμή για το λάθος θέμα», δήλωσε ο καγκελάριος επιστρέφοντας από τη συνάντηση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι.
Και τόνισε: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ειρήνη, αλλά εν μέσω ενός πολέμου ο οποίος διεξάγεται βάναυσα από τη Ρωσία και προωθείται χωρίς καμία αναστολή».
Ο Σολτς τόνισε ακόμη ότι είναι ουσιαστικά αντίθετος στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
«Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της ασφάλειας και της ευθύνης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ βασίζεται στην από κοινού δράση και στην από κοινού ανάληψη ευθύνης. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», πρόσθεσε.
Ο καγκελάριος τάχθηκε επίσης υπέρ της χαλάρωσης των κανονισμών για τις δαπάνες εντός ΕΕ και δήλωσε ότι έχει προτείνει να δοθεί στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι και οι κανόνες του χρέους, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι δεν θα πρέπει να κινείται διαδικασία υπερβολικού χρέους σε βάρος κρατών-μελών τα οποία δαπανούν περισσότερο από 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, παραβιάζοντας έτσι τις οδηγίες της ΕΕ.
«Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε και επανέλαβε επίσης τη θέση του υπέρ του έκτακτου δανεισμού της Γερμανίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και να στηριχθεί η Ουκρανία χωρίς να γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς.
Die Situation für Europa ist schwierig. Wir begrüßen, dass über Frieden für die Ukraine gesprochen wird. Das heißt aber nicht, dass es einen Diktatfrieden geben darf und die Ukraine akzeptieren muss, was ihr vorgelegt wird. Darüber haben wir uns eng mit @ZelenskyyUa abgestimmt. pic.twitter.com/tX0A2hATlH
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 17, 2025
Τούσκ: Σε νέο στάδιο οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ υπό τον Τραμπ
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τούσκ προχώρησε σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου στο Παρίσι και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν «παρόμοιες απόψεις» για όλα τα βασικά ζητήματα από την πολωνική οπτική γωνία.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά ήταν σημαντικό να ευθυγραμμιστούν οι απόψεις όλων των συμμάχων.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός λέει ότι οι ευρωπαϊκές σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται «σε ένα νέο στάδιο» υπό τον Τραμπ, καθώς οι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι ήρθε η ώρα να γίνουν πιο αυτοδύναμες και να αυξήσουν ριζικά τις αμυντικές δαπάνες στις χώρες της ΕΕ, καθώς χρειάζονται περισσότερες ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες.
Επίσης, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής και ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Προσθέτει δε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με τα επόμενα βήματα.
Σημειώνεται ότι, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας επισήμανε, όπως νωρίτερα και ο Όλαφ Σολτς, ότι πρέπει να χαλαρώσουν οι περιορισμοί της ΕΕ και να μην υπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στον υπολογισμό του ελλείμματος. Στηρίζει και αυτός την αύξηση πάνω από το 2% που θέτει ως όριο το ΝΑΤΟ - η χώρα του τα τελευταία χρόνια το ξεπερνά.
«Η Πολωνία και οι χώρες της ανατολικής πλευράς βρίσκονται κατά μία έννοια στην πρώτη γραμμή, συνορεύοντας με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την εμπόλεμη Ουκρανία. ... Όταν πρόκειται για την Πολωνία, τη Βαλτική, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές και συμμαχικές επενδύσεις στην ασφάλειά μας», λέει.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη ανάπτυξη πολωνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σημείωσε ότι δεν άλλαξε η πολωνική οπτική, αλλά τονίζει τη σημασία της πολωνικής υποστήριξης στην υλικοτεχνική υποδομή και της ευρύτερης ανθρωπιστικής υποστήριξης για την Ουκρανία.
Υποστήριξε ότι «εάν αυτές οι χώρες δεν είναι ασφαλείς, υποστηριζόμενες από ολόκληρη τη συμμαχία ... δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσουν αποτελεσματικά την Ουκρανία».
«Εάν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τότε γιατί να δώσει εγγυήσεις σε άλλους; Ιδιαίτερα αφού ούτως ή άλλως αυτές θα είναι κενές εγγυήσεις», λέει ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης ότι «οι διατλαντικές σχέσεις διανύουν μια δύσκολη φάση, καθώς οι πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ ανησυχούν τους Ευρωπαίους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα αποκλειστούν από μια διαδικασία για ένα θέμα που αφορά κυρίως αυτούς.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή συνειδητοποιούν ότι η διατλαντική σχέση, η Βορειοατλαντική Συμμαχία και η φιλία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εισήλθαν σε μια νέα φάση. Όλοι το διαπιστώνουμε αυτό».
Ζελένσκι: Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο «Αφγανιστάν» - Αδύναμη η Ευρώπη
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε εκφράσει νωρίτερα τη λύπη του που οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη Ρωσία, επιθυμούν να «ευχαριστήσουν τον Πούτιν» και χαρακτήρισε «αδύναμη» την ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το δημόσιο γερμανικό δίκτυο ARD.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε σήμερα πράγματα που είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν. Νομίζω ότι εκεί έγκειται το πρόβλημα. Γιατί αυτοί θέλουν να τον ευχαριστήσουν», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνέντευξη αυτή που μαγνητοσκοπήθηκε το περασμένο Σάββατο (15/2).
Όσον αφορά «τον αριθμό των στρατευμάτων μάχης, τον στόλο, την πολεμική αεροπορία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πιστεύω ειλικρινά ότι η Ευρώπη είναι αδύναμη», είπε επίσης.
«Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και προειδοποίησε τη Δύση «να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος». Τόνισε επίσης ότι «συμφωνίες χωρίς την Ουκρανία θα είναι άσκοπες».
Ζελένσκι: Συμφώνησα με Μακρόν ότι οι εγγυήσεις που θα δοθούν στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι ισχυρές και αξιόπιστες
Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Εμάνουελ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε μέσω X πως η συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν «μακρά». Τον ενημέρωσε, πρόσθεσε, για επαφές που είχε «με άλλους ηγέτες, όχι μόνο της Ευρώπης», ενώ ταυτόχρονα συμφώνησαν ότι «μια εύθραυστη κατάπαυση πυρός θα ήταν μία ακόμα εξαπάτηση» από πλευράς της Ρωσίας, που «θα μπορούσε να αποτελέσει πρελούδιο νέου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας και άλλων ευρωπαϊκών εθνών».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ακόμη πως συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο ότι όποιες εγγυήσεις δοθούν στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι ισχυρές και αξιόπιστες.
Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει την πρωτοβουλία να παράσχει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας».