Διχάζει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γερμανία
DW

Διχάζει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γερμανία

Από τις 10 το βράδυ στο σπίτι για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας; Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο νομοθετικό πακέτο της κυβέρνησης Μέρκελ. Στη χώρα εκφράζονται ωστόσο επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα του νόμου. 

Το κύριο χαρακτηριστικό των νέων μέτρων είναι ότι θα επιβάλλονται με βάση μία λογική αυτοματισμού, σημειώνει η DW. Παράδειγμα: Όταν μία περιφέρεια καταγράφει επί τρεις συνεχείς ημέρες πάνω από 165 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, τα σχολεία θα κλείνουν αμέσως, δεν χρειάζεται να συνεδριάσουν επιτροπές λοιμωξιολόγων, ούτε οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων. Με την ίδια λογική καθιερώνεται το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κάτι που ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Αρχικά το συγκυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) δεν αποδεχόταν τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά τελικά προσχώρησε στη γραμμή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, κερδίζοντας μία μικρή παραχώρηση: η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις δέκα το βράδυ και όχι από τις εννέα, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση της καγκελαρίας.

Για ευνόητους ιστορικούς λόγους η Γερμανία ήθελε να αποφύγει την επιβολή ενός τόσο αυστηρού μέτρου, όπως η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, τονίζει η DW. Ωστόσο, καθώς οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων παραμένουν στα ύψη, κρίνεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ του μέτρου, λέγοντας ότι «όπως δείχνει η εμπειρία από το εξωτερικό, όλες οι χώρες που κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού είχαν καταφύγει, έστω και προσωρινά, στην απαγόρευση κυκλοφορίας». Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο Σόιμπλε «είναι λάθος να συγκρίνει κανείς τη σημερινή εποχή με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης». Σε συνέντευξή του, την Πέμπτη, ο διευθυντής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν υποστήριξε και αυτός ότι «το νέο πακέτο μέτρων σέβεται την αρχή της αναλογικότητας».

Επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα του νόμου

Ωστόσο, πολλοί έχουν διαφορετική άποψη, σημειώνει η DW. Η συνταγματολόγος Άννα Καταρίνα Μάνγκολντ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Φλένσμπουργκ, σε νομικό υπόμνημα που συνέταξε για τη «Γερμανική Εταιρία για τις Ελευθερίες του Ατόμου» (GFF) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει τουλάχιστον επτά θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη.

Η διατύπωση του συγκεκριμένου νόμου κρίνεται «υπερβολικά αόριστη». Επιπλέον, η συνταγματολόγος στηλιτεύει τη γενικότερη νοοτροπία απαγόρευσης των τελευταίων μηνών, υπενθυμίζοντας ότι «το κράτος έχει υποχρέωση να δικαιολογεί την επέμβαση στα δικαιώματα του πολίτη, ενώ ο πολίτης δεν έχει υποχρέωση να δικαιολογεί την άσκηση των δικαιωμάτων του».

Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων οι διατάξεις περί απαγόρευσης κυκλοφορίας προβλέπουν πλέον αρκετές εξαιρέσεις, οι οποίες όμως δεν είναι πάντα εύκολο να ελεγχθούν. Για παράδειγμα, ένας μοναχικός δρομέας που βγαίνει για τρέξιμο μετά τις δέκα το βράδυ εξαιρείται από την απαγόρευση, ενώ δύο δρομείς που βγαίνουν μαζί για τρέξιμο πληρώνουν πρόστιμο. Το απλό περπάτημα επίσης επιτρέπεται μετά τις δέκα και μέχρι το αργότερο τα μεσάνυχτα, αλλά όπως επισημαίνει η συνταγματολόγος Άννα Καταρίνα Μάνγκολντ, παραμένει άγνωστο «αν η αστυνομία δέχεται την εξήγηση της ατομικής άσκησης που επιτρέπεται ή θεωρεί ότι επιστρέφω από μία συνάθροιση που απαγορεύεται». Ήδη το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της νέας νομοθεσίας. Προσφυγή ετοιμάζει και το μικρότερο συντηρητικό κόμμα των «Ελεύθερων Ψηφοφόρων» (Freie Wähler), εταίρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην τοπική κυκβέρνηση της Βαυαρίας.

Ο λόγος στα δικαστήρια

Μέχρι στιγμής το έσχατο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας επιβάλλεται με ευθύνη της δημοτικής ή περιφερειακής αρχής, όταν πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Παράδειγμα: Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, έχουν ήδη επιβάλλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας η Κολωνία, το Λεβερκούζεν, το Βούπερταλ και άλλες εννέα μεγάλες πόλεις. Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Υγείας του κρατιδίου Καρλ Γιόζεφ Λάουμαν έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος με την απαγόρευση, γιατί «είναι πολύ δύσκολο να σταθεί στα δικαστήρια». Ήδη κάποιοι πολίτες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και σύντομα αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού, αναφέρει η DW.