Το εφετείο του Παρισιού αποφάνθηκε σήμερα κατά της έκδοσης δέκα πρώην μαχητικών μελών οργανώσεων της ιταλικής άκρας αριστεράς, τους οποίους ζητεί η Ιταλία για πράξεις τρομοκρατίας που είχαν διαπράξει στα χρόνια του 1970-1980, τα λεγόμενα «μολυβένια χρόνια».
Το αρμόδιο για τις εκδόσεις τμήμα του εφετείου στήριξε την απόφασή του στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και στο σεβασμό της ερήμην απόφασης, που προβλέπονται από τα άρθρα 8 και 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξήγησε η πρόεδρος.
ύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η γαλλική δικαιοσύνη βάσισε την απόφασή της στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αναφορά σε προβλήματα υγείας των δέκα Ιταλών πολιτών, αλλά και σε αμφιλεγόμενη ερμηνεία των νόμων που επιτρέπουν την καταδίκη "ερήμην".
Ενδεχόμενη προσφυγή στο Γαλλικό Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορέσει να γίνει μόνο από τον Γενικό Εισαγγελέα του Εφετείου του Παρισιού και όχι, πλέον, από τις ιταλικές αρχές. Η πρώτη αντίδραση στην Ιταλία ήταν αυτή του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτήρισε "απόφαση ντροπής" την ετυμηγορία των Γάλλων δικαστών.
Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με σιωπηλές εκδηλώσεις έντονης συγκίνησης, καθώς τα πρώην μέλη των ακροαριστερών οργανώσεων, ηλικίας σήμερα από 61 έως 78 ετών, έπεφταν στις αγκαλιές των οικείων τους που ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Σε βάρος αυτών των δέκα πρώην μαχητικών ακροαριστερών, δύο γυναικών και οκτώ ανδρών, πρώην μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών ή μιας άλλης ένοπλης ακροαριστερής οργάνωσης, είχε ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο διαδικασία έκδοσης.
Προς γενική κατάπληξη, έπειτα από μήνες μυστικών διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αποφασίσει την άνοιξη του 2021 να υποστηρίξει την εκτέλεση των αιτημάτων έκδοσης που είχαν ανανεωθεί πρόσφατα από την Ιταλία.
Οι ιταλικές αρχές ζητούσαν αυτά τα έξι μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών και τα τέσσερα πρώην μέλη ένοπλων οργανώσεων που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία στη διάρκεια των «μολυβένιων χρόνων».
«Θα περιμένουμε να δούμε αν η εισαγγελία θα προσφύγει κατά της απόφασης», καθώς και να γίνει γνωστό στις λεπτομέρειές του το σκεπτικό της απόφασης, δήλωσε ο δικηγόρος του ιταλικού κράτους Ουίλιαμ Ζιλιέ.
Κατά τις ακροαματικές συνεδριάσεις, που διεξήχθησαν από τις 23 Μαρτίου ως τις 15 Ιουνίου, τα πρώην μέλη των ακροαριστερών οργανώσεων, που δέχθηκαν να μιλήσουν, αφηγήθηκαν στους δικαστές τη ζωή τους στη Γαλλία, στην οποία κατοικούν εδώ και 40 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις.
Όλοι πίστευαν πως ήταν προστατευμένοι στη γαλλική επικράτεια, είπαν οι ίδιοι ή μέσω των δικηγόρων τους, χάρη στο δόγμα Μιτεράν. Ο πρώην πρόεδρος είχε δεσμευθεί να μην εκδώσει τους πρώην ακτιβιστές που είχαν κόψει τους δεσμούς με το παρελθόν τους.
Εποχή βίαιων κοινωνικών αγώνων, τα «μολυβένια χρόνια» στην Ιταλία, που σηματοδοτήθηκαν από μια πλειοδοσία ανάμεσα στην άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά που αποτελούνταν από μυριάδες επαναστατικά γκρουπούσκουλα, έμελλε να κλείσουν με περισσότερους από 360 φόνους οι οποίοι αποδίδονται και στις δύο πλευρές, χιλιάδες τραυματίες, 10.000 συλλήψεις και 5.000 καταδίκες.