Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε επειγόντως περαιτέρω προμήθειες όπλων από τους συμμάχους της Ουκρανίας για να αποτρέψουν τις εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις στη χώρα.
«Πρόκειται για πόλεμο πόρων και γι' αυτό χρειαζόμαστε υποστήριξη από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Κλίτσκο το βράδυ της Πέμπτης, σε εκπομπή του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF. Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερα συστήματα αεράμυνας, είπε.
«Δεν μας φτάνουν», είπε ο Κλίτσκο. Γίνονται επιθέσεις κάθε μέρα και οι Ρώσοι καταστρέφουν τις υποδομές. «Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι τρομοκρατία».
«Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αρχίσει να καίει τη χώρα, ώστε οι άνθρωποι να μην μπορούν πλέον να ζουν εκεί, επειδή η ζωή είναι αδύνατη χωρίς ρεύμα και νερό», είπε ο Κλίτσκο.
Η Ουκρανία, τόνισε ο Κλίτσκο, μάχεται επίσης για τους συμμάχους της.
«Υπερασπιζόμαστε τον καθένα από εσάς», είπε ο δήμαρχος. Μόνο στο Κίεβο, όπου αναπτύσσονται περισσότερα συστήματα αεράμυνας από οπουδήποτε αλλού στη χώρα, περισσότερα από 800 κτίρια έχουν καταστραφεί και περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, είπε.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι, είχε επίσης ζητήσει περισσότερα δυτικά όπλα, για να αποκρούσουν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατέστρεψαν αρκετούς σταθμούς θερμικής ενέργειας και για άλλη μια φορά κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις και γραμμές ηλεκτροδότησης στην Ουκρανία.
Το Χάρκοβο κοντά στα ρωσικά σύνορα δέχεται αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό.
Ο Κλίτσκο είπε ότι δεν βλέπει επί του παρόντος καμία πιθανότητα διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουκρανίας και Ρωσίας. Είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναγκάσει τη χώρα του να έρθει στο τραπέζι και να κάνει συμβιβασμούς «μέσω της μυϊκής της κάμψης».
Επί του παρόντος δεν είναι δυνατές διπλωματικές λύσεις, είπε ο Κλίτσκο. Αυτή τη στιγμή, η μόνη επιλογή είναι να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή και να παραμείνουμε πολιτικά ισχυροί, σύμφωνα με τον δήμαρχο.
Το μόνο που έμενε αυτή τη στιγμή να κάνουν οι Ουκρανοί ήταν να υπερασπιστούν τη χώρα τους, πριν γίνουν οι συνομιλίες. «Δεν βλέπουμε κανέναν συμβιβασμό».