Η Ινδία κάλεσε σήμερα τον Τούρκο πρεσβευτή προκειμένου να του επιδώσει διπλωματική διαμαρτυρία σχετικά με δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και προειδοποίησε ότι αυτές θα έχουν επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Τ. Ερντογάν στο Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κασμίρ, λέγοντας πως η κατάσταση στο ινδικό τμήμα της περιοχής επιδεινώνεται λόγω των σαρωτικών αλλαγών που εισήγαγε το Νέο Δελχί για την περιφέρεια αυτή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, ενώ υπογράμμισε με νόημα πως η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του λαού του Κασμίρ.
Η Ινδία, η οποία θεωρεί το σύνολο του Κασμίρ αναπόσπαστο τμήμα της, διαμήνυσε στον Τούρκο πρέσβη Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ πως τα σχόλια του Ερντογάν στερούνται οποιασδήποτε αντίληψης για την ιστορία της διαμάχης του Κασμίρ, ενώ το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε στον Τούρκο πρέσβη και επίσημη διπλωματική νότα.
«Αυτό το πρόσφατο επεισόδιο δεν είναι παρά άλλο ένα επεισόδιο ενός τουρκικού μοτίβου επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Η Ινδία το θεωρεί εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραβίς Κουμάρ.
«Αυτές οι εξελίξεις έχουν ισχυρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις μας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ αναφερόμενος στα σχόλια του Ερντογάν.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Ινδία απέσυρε την αυτονομία του Κασμίρ τον Αύγουστο και έθεσε την περιφέρεια υπό την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με στόχο να ενσωματώσει πλήρως την περιφέρεια στην Ινδία και να καταστείλει την 30ετή εξέγερση.
Το Πακιστάν, το οποίο ελέγχει ένα τμήμα του Κασμίρ, καταδίκασε το μέτρο και άλλες κυρίως μουσουλμανικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Μαλαισία, συντάχθηκαν μαζί του σε εκκλήσεις προς την Ινδία να επανεξετάσει τις ενέργειές της, με αποτέλεσμα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές φοινικελαίου από τη Μαλαισία ως αντίποινα, ενώ αρκετοί Ινδοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πως σχεδιάζεται ο περιορισμός των εισαγωγών μίας σειράς προϊόντων από την Τουρκία.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι τροφοδοτεί την εξέγερση στην περιφέρεια όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τη χρήση από τον μακρόχρονο εχθρό της «διασυνοριακής τρομοκρατίας».
Το Πακιστάν αρνείται ότι έχει άμεση ανάμιξη στην εξέγερση, αλλά λέει ότι παρέχει διπλωματική και ηθική υποστήριξη στον λαό του Κασμίρ στον αγώνα του για αυτοδιάθεση.
Ο Ερντογάν δήλωσε στο Κοινοβούλιο του Πακιστάν πως το πρόβλημα του Κασμίρ δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της πίεσης αλλά στη βάση της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας.
AP PHOTO