«Δοκιμάζει τα νερά» ο Μακρόν για πρωθυπουργία Ξαβιέ Μπερτράν
AP Photo/Thomas Padilla
AP Photo/Thomas Padilla

«Δοκιμάζει τα νερά» ο Μακρόν για πρωθυπουργία Ξαβιέ Μπερτράν

Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων στη Γαλλία σε αναζήτηση πρωθυπουργού δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, και ενόσω η οικονομία προοδευτικά χτυπά «κόκκινο». Το όνομα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μέγαρο των Ηλυσίων είναι του δεξιού Ξαβιέ Μπερτράν, χωρίς ακόμη να έχει αποκλειστεί ως πιθανότητα ο κεντροαριστερός Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε με αμφότερους Μπερτράν και Καζνέβ χθες και σήμερα πήραν σειρά συνομιλίες με τους επικεφαλής του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR) στην Εθνοσυνέλευση.

Η ηγεσία του γκωλικών Ρεπουμπλικανών φέρεται να έθεσε στον Μακρόν δύο όρους: Πρώτον ότι μία κυβέρνηση υπό τον Ξαβιέ Μπερτράν θα έχει επαρκή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση ώστε να μην γίνει στόχος πρότασης μομφής και, δεύτερον, να υιοθετηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που παρουσίασαν οι Ρεπουμπλικανοί. Το Μέγαρο των Ηλυσίων επιβεβαίωσε τις συνομιλίες αυτές, τονίζοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να «εξετάζει» με τους συνεργάτες του τις περιπτώσεις τόσο του Ξαβιέ Μπερτράν όσο και του Μπερνάρ Καζνέβ, χωρίς να διευκρινίζει αν κάποιος από τους δύο έχει το προβάδισμα.

Πάντως, πηγή με γνώση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή φέρεται να δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι «ο άνεμος φαίνεται να πνέει υπέρ του Ξαβιέ Μπερτράν».

Ο 59χρονος Ξαβιέ Μπερτράν, είναι περιφερειάρχης της βόρειας περιφέρειας Ω-ντε-Φρανς, συντηρητικός πολιτικός με κοινωνικό πρόσημο (τον χαρακτηρίζουν «σοσιαλδεξιό»), ο οποίος υπήρξε τη διετία 2007-2009 υπουργός Εργασίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί και με πρωθυπουργό τον Φρανσουά Φιγιόν, ενώ προηγουμένως, από το 2005 έως το 2007, ήταν υπουργός Υγείας και Αλληλεγγύης με πρόεδρο τον Ζακ Σιράκ και πρωθυπουργό τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Από το 2010 αφιέρωσε την πολιτική του καριέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρχικά ως δήμαρχος του Σαιν-Κεντέν και στη συνέχεια ανέλαβε περιφερειάρχης της Ω-ντε-Φρανς, νικώντας μάλιστα στις περιφερειακές εκλογές του 2015 την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. 

Το 2020 είχε εκφράσει την επιθυμία του να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022 απέναντι στον Μακρόν, ωστόσο η επιλογή των LR έγινε υπέρ της Βαλερί Πεκρές. 

Τον Ιούλιο του 2014, ο Μπερτράν υπερασπίστηκε την απόφαση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να πωλήσει στη Ρωσία πολεμικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων κλάσης Mistral, παρά τις περί αντιθέτου εκκλήσεις των συμμάχων της Γαλλίας. Η συμφωνία ακυρώθηκε αργότερα. Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας το 2021, ο Μπερτράν υποστήριξε ότι η Γαλλία θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της εγκαταλείποντας το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ -μια πρόταση που θύμιζε τον Σαρλ ντε Γκωλ, ο οποίος είχε πράξει το ίδιο τη δεκαετία του 1960.

Η περίπτωση Μπερτράν είναι μία πιο εύπεπτη επιλογή για τη Δεξιά, σε σχέση με τον Καζνέβ. Ωστόσο, με τον κεντροαριστερό Καζνέβ ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να επιφέρει ρήξη στην αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που βγήκε πρώτη δύναμη στις εκλογές, και θα εξασφάλιζε έτσι την υποστήριξη των Σοσιαλιστών με τον ίδιο να παραμένει επικυρίαρχος στην πολιτική σκακιέρα.

Ο κεντροαριστερός Μπερνάρ Καζνέβ ήταν υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 και ηγήθηκε της κυβέρνησης για αρκετούς μήνες από τα τέλη του 2016 υπό τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον νυν πρόεδρο από τότε που ο τελευταίος αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο Μπερνάρ Καζνέβ δεν φείδεται έκτοτε κριτικής για τον διάδοχο του Φρανσουά Ολάντ. Ο διορισμός του στη Ματινιόν θα είχε επομένως το άρωμα «συγκατοίκησης» που επιδιώκει ο Μακρόν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μην διορίσει πρωθυπουργό από το στρατόπεδό του. 

Από το Σοσιαλιστικό Κόμμα πάντως, μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις του προέδρου με τη Δεξιά, ξεκαθάριζαν ότι δεν θα αποδεχτούν τον διορισμό του Ξαβιέ Μπερτράν στη θέση του πρωθυπουργού. Ο Νικολά Μαγέρ Ροσινιόλ, αναπληρωτής πρώτος γραμματέας του κόμματος και επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο για εμάς, με όλο το σεβασμό προς τη δημοκρατία, να διοριστεί ένας δεξιός πρωθυπουργός». Ο ίδιος, σε αντίθεση με την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποστηρίζει τον διορισμό στη Ματινιόν του Μπερνάρ Καζνέβ.

Πηγές από το Ελιζέ, που επικαλείται ο Monde, ανέφεραν ότι Εμανουέλ Μακρόν έχει εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να διορίσει πρωθυπουργό τον Τιερί Μποντέ, νυν πρόεδρο του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου (CESE). Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι ο Μακρόν θα απομακρυνθεί από ένα πολιτικό προφίλ υπέρ ενός προσώπου της κοινωνίας των πολιτών. O Μποντέ είναι πρώην εκπαιδευτικός, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Αριστερά, και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πιθανώς δεν θα είχε αντίρρηση στον διορισμό του ως πρωθυπουργού. Η ιδέα αυτή πάντως φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Την ίδια ώρα πάντως, η γαλλική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, εκπέμπει σήμα κινδύνου. Η Γαλλία θα μπορούσε να δει το έλλειμμα του Προϋπολογισμού να αυξάνεται απροσδόκητα φέτος και του χρόνου, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα εξοικονόμησης πόρων, προειδοποίησε το υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή του προς τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Το έγγραφο αναφέρει ότι το έλλειμμα του Προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα κινδυνεύει να φθάσει φέτος το 5,6% και το 6,2% το 2025, δήλωσε ο βουλευτής της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας και επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης, Ερίκ Κοκερέλ. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ προβλέπει έλλειμμα 5,1%. Ο Κοκερέλ, επικαλούμενος τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε επίσης ότι θα χρειαστεί εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων ύψους 60 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για έλλειμμα 4,1% το επόμενο έτος. 

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, δήλωσε ότι 16,5 δισ. ευρώ σε δαπάνες έχουν ήδη «παγώσει» για φέτος για να αντισταθμιστεί η υστέρηση των φορολογικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των φόρων εισοδήματος, των εταιρικών φόρων και του φόρου προστιθέμενης αξίας, και οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού. Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, η Γαλλία, η οποία τέθηκε σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιό της που θα εξηγεί τα μέτρα που θα λάβει.