Η ΕΕ κάνει πίσω αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά είναι υπέρ της φορολόγησης στα «πλεονάζοντα» κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, σύμφωνα με προσχέδιο που διέρρευσε.
Το προσχέδιο – έγγραφο για το «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια» που είδε ο Guardian δεν κάνει λόγο για πλαφόν στο ρωσικό ούτε στο εισαγόμενο αέριο, αφού τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα.
Η ΕΕ, όμως, αναμένεται να επιβάλει απροσδόκητους φόρους στα υψηλά κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με χωριστό πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ την Τετάρτη.
Το τελικό κείμενο μπορεί ακόμα να αλλάξει, αλλά το προσχέδιο αποκαλύπτει τις αμφιβολίες της Επιτροπής σχετικά με το αν υπάρχει αρκετή υποστήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την πρόταση της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Στο μεταξύ, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ξεχωριστό φόρο, ο οποίος περιγράφεται ως «εισφορά αλληλεγγύης».
Στο έγγραφο που διέρρευσε, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα υπάρξει πενταπλάσια αύξηση των κερδών των εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα το 2022. Αυτά τα «πλεονάσματα» και τα «απροσδόκητα» κέρδη δεν προκύπτουν από οικονομικές ή επενδυτικές επιλογές, αναφέρει η Επιτροπή, αλλά από «απρόβλεπτες εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές μετά τον συνεχιζόμενο παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία». Στο κείμενο δεν προτείνεται συντελεστής για τον απροσδόκητο φόρο.
Πρόταση για έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη
Σύμφωνα με το Bloomberg, η προσωρινή εισφορά στις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων θα είναι τουλάχιστον στο 33% των επιπλέον κερδών τους, όπως δήλωσε ανώνυμη πηγή.
Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022 που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών που ξεκινούν το 2019.
Για να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, η Κομισιόν εξετάζει να μειωθεί συνολικά η κατανάλωση κατά 10% και να τεθεί υποχρεωτικά ένας στόχο μείωσης της ζήτησης κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής κατά 5%.
Οι τελικοί αριθμοί θα πρέπει να εγκριθούν από τους Επιτρόπους της ΕΕ που συνεδριάζουν την Τρίτη και στη συνέχεια θα απαιτηθεί η υπογραφή από τις εθνικές κυβερνήσεις.