Συμφωνία για την αύξηση της στήριξης της ΕΕ προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κατά 5 δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια) ενεκρίθη τη Δευτέρα (18/3), εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι δυνάμεις του Κιέβου χρειάζονται περισσότερους πόρους για να κρατήσουν τη γραμμή έναντι ενός μεγαλύτερου ρωσικού στρατού, καθώς ένα πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ για την Ουκρανία καθυστερεί στο Κογκρέσο, όπως αναφέρει το Reuters.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ προειδοποίησε για την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «για να υπάρξει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο».
Όπως ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε, «η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και να μεταβεί σε κατάσταση "πολεμικής οικονομίας" ως απάντηση στην απειλή που συνιστά η Ρωσία».
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και στον ιστότοπο Euractiv, ο Μισέλ –ο οποίος θα προεδρεύσει σε συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη για να συζητήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία– δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και να μην βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη χωρών όπως οι ΗΠΑ.
«Εάν δεν λάβουμε τη σωστή απάντηση της ΕΕ και δεν δώσουμε στην Ουκρανία αρκετή υποστήριξη για να σταματήσει τη Ρωσία, είμαστε οι επόμενοι. Επομένως, πρέπει να είμαστε αμυντικά έτοιμοι και να μεταβούμε σε μια λειτουργία "πολεμικής οικονομίας". Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο», δήλωσε ο Μισέλ.
Ο Μισέλ δήλωσε ότι ενώ η Ευρώπη έχει κάνει βήματα προόδου από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 - μεταξύ άλλων με την αύξηση της στρατιωτικής παραγωγικής ικανότητας κατά 50% - χρειάζονται πολύ περισσότερα και, για δεκαετίες, η Ευρώπη δεν είχε επενδύσει αρκετά στην ασφάλεια και την άμυνά της.
Ο Μισέλ κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα λάβει ό,τι χρειάζεται στο πεδίο της μάχης - μεταξύ άλλων δαπανώντας χρήματα της ΕΕ για στρατιωτικό εξοπλισμό και χρησιμοποιώντας απρόσμενα κέρδη από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Προέτρεψε τις χώρες να διευκολύνουν τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας - μεταξύ άλλων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αλλάξει η εντολή του βραχίονα δανεισμού της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να μπορεί να στηρίξει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.