«Εκφράσαμε τη ζωηρή διαμαρτυρία μας εναντίον των ενεργειών του ιρανικού καθεστώτος και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να λάβουμε άλλα μέτρα», ανέφερε μέσω του X (πρώην Twitter) το γερμανικό υπουργείο σχετικά με την εκτέλεση του ιρανογερμανού Τζαμσίντ Σαρμάχντ.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να καταδικάζει «με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» την εκτέλεσή του, εξετάζοντας τη λήψη «απαντητικών μέτρων» εναντίον της Τεχεράνης, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (29/10) ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X «συμμεριζόμαστε τον πόνο της οικογένειας και των συγγενών και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη γερμανική κυβέρνηση, με την οποία είμαστε σε επαφή».
We share the sorrow of the family and loved ones and extend our solidarity to the German government with whom we are in touch.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 29, 2024
The EU is considering measures in response. (2/2)
Στο Βερολίνο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως κάλεσε τον ιρανό επιτετραμένο μετά την εκτέλεση του Σαρμάχντ, ο οποίος ήταν γερμανός υπήκοος και είχε συλληφθεί και στη συνέχεια φυλακισθεί το 2020.
Παράλληλα με την κλήση του ιρανού επιτετραμένου στο Βερολίνο, ο γερμανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη Μάρκους Πότσελ επικοινώνησε με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών και «διαμαρτυρήθηκε με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα για τη δολοφονία του Τζαμσίντ Σαρμάχντ».
«Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε στη συνέχεια τον γερμανό πρεσβευτή στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις», ανέφερε το υπουργείο.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη νύχτα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «σκάνδαλο» αυτή την εκτέλεση. «Η εκτέλεση του Τζαμσίντ Σαρμάντ από το ιρανικό καθεστώς είναι σκάνδαλο και την καταδικάζω με τον πιο σθεναρό τρόπο», τόνισε ο κ. Σολτς μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) υπογραμμίζοντας πως στον 69χρονο δεν δόθηκε «καν η δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών σε βάρος του κατά τη διάρκεια της δίκης του».
Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε αυτή την εκτέλεση «ωμή και απάνθρωπη».
Όσο για τον Τζαμσίντ Σαρμάχντ, ηλικίας 69 ετών, είχε καταδικασθεί σε θάνατο το Φεβρουάριο 2023 από δικαστήριο της Τεχεράνης για «διαφθορά», επειδή το δικαστήριο θεώρησε πως ήταν αναμιγμένος σε επίθεση εναντίον τζαμιού στη Σιράζ (νότιο Ιράν) που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους και προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων περίπου 300 τον Απρίλιο του 2008.
Καταδική της ΜΚΟ, Iran Human Rights
Μεταξύ άλλων, η ΜΚΟ, Iran Human Rights, σημείωσε ότι ο Γερμανός πολίτης ιρανικής καταγωγής Τζαμσίντ Σαρμάντ, που εκτελέστηκε τη Δευτέρα (28/10) στην Ισλαμική Δημοκρατία, ήταν «όμηρος» των ιρανικών αρχών και υπέστη «εξωδικαστική» δολοφονία.
«Η εκτέλεση του Τζαμσίντ Σαρμάντ είναι εξωδικαστική δολοφονία ομήρου», τόνισε ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ, διευθυντής της ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Νορβηγία, υπενθυμίζοντας ότι ο αντιφρονών «απήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μεταφέρθηκε παράνομα στο Ιράν, όπου καταδικάστηκε σε θάνατο χωρίς να έχει δίκαιη δίκη».