Έπειτα από μια έντονη συζήτηση, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη υπέρ ενός κοινού συστήματος διαχείρισης των αφίξεων στην ΕΕ το οποίο θα επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, επιστροφής και συνοριακών διαδικασιών, ενώ θα διασφαλίζει την κοινή ευθύνη μεταξύ των κρατών μελών για την παροχή βοήθειας σε όσους αντιμετωπίζουν κρίσιμη εισροή μεταναστών.
Η ΕΕ θα θεσπίσει επίσης ενιαίους κανόνες για την ταυτοποίηση των υπηκόων τρίτων χωρών κατά την άφιξη.
«Η ιστορία γράφτηκε. Έχουμε παραδώσει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο αντιμετώπισης της μετανάστευσης και του ασύλου στην ΕΕ. Έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια στη δημιουργία. Κρατήσαμε όμως τον λόγο μας. Ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος», έγραψε σε ανάρτησή της στο X η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
History made.
— Roberta Metsola (@EP_President) April 10, 2024
We have delivered a robust legislative framework on how to deal with migration and asylum in the EU.
It has been more than ten years in the making. But we kept our word.
A balance between solidarity and responsibility.
This is the European way. pic.twitter.com/OW24Y8cv1k
Η ψηφοφορία έγινε έπειτα από μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των νομοθετών και των κρατών μελών της ΕΕ για το νέο σύμφωνο που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων μειονεκτημάτων, τα οποία τροφοδότησαν την υποστήριξη των δεξιών κομμάτων που φοβούνται τους μετανάστες ενόψει των πανευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, «η μετανάστευση αποτελεί καυτό ζήτημα στην Ευρώπη, όπου χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν κατακλυστεί από διελεύσεις υπηκόων τρίτων χωρών, ιδίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που φεύγουν από τη βία και τη φτώχεια».
Βέβαια, το σύμφωνο πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη της ΕΕ προτού τεθεί σε ισχύ.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλοι οι παράτυποι μετανάστες θα καταγράφονται και θα υποβάλλονται σε ελέγχους ταυτότητας, ασφάλειας και υγείας.
Η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου θα διαρκεί λιγότερο χρόνο και θα αποτρέπονται οι μεταγενέστερες αιτήσεις. Ένα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει κρίση μπορεί να ζητήσει μέτρα αλληλεγγύης από άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε άλλα μέλη και της λήψης οικονομικών συνεισφορών.
Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με τους δικούς μας όρους
«Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι η σημερινή ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. «Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».