Ο αριθμός των ατόμων που ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο έτος εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης του 2015-16, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAA).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η EUAA, η ΕΕ, - μαζί με Νορβηγία και Ελβετία - κατέγραψαν 1,14 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου το 2023, αριθμός αυξημένος κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σε υψηλό επταετίας.
Οι υπήκοοι της Συρίας και του Αφγανιστάν υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις - 181.000 και 114.000, αντίστοιχα - συνεχίζοντας μια πολυετή τάση.
Ακολούθησαν όμως για πρώτη φορά οι Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι υπέβαλαν περισσότερες από 100.000 αιτήσεις, αυξημένες κατά 82% σε σχέση με πέρυσι.
Ο αριθμός των Παλαιστινίων που ζήτησαν άσυλο εκτοξεύθηκε επίσης σε υψηλό ρεκόρ, πάνω από 11.000, κατά τα δύο τρίτα υψηλότερα από πέρυσι, με τους περισσότερους να κατευθύνονται προς την Ελλάδα.
Η Γερμανία κατέγραψε περισσότερες από 330.000 αιτήσεις, μακράν τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (167.000), την Ισπανία (162.000) και την Ιταλία (136.000). Η Κύπρος, με πληθυσμό περίπου 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, έλαβε 12.000 - τις περισσότερες σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της.
Σύμφωνα με το POLITICO τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τον κύριο όγκο των Ουκρανών πολιτών που εκτοπίστηκαν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, με περίπου 4,4 εκατομμύρια να λαμβάνουν καθεστώς προσωρινής προστασίας στην ΕΕ, μια διαφορετική ταξινόμηση.
Τα νέα στοιχεία είναι πιθανό να φουντώσουν τις πολιτικές εντάσεις σχετικά με τη μετανάστευση και την υποδοχή προσφύγων από την ΕΕ, ενόψει μιας χρονιάς εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις οποίες η ακροδεξιά προβλέπεται να σημειώσει μεγάλη άνοδο σε ολόκληρη την ήπειρο.