Στο ποσό των 60 εκατ. ευρώ ανέρχεται η δημοσιονομική στήριξη για την Τυνησία, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσό συνοδεύεται από ένα πακέτο επιχειρηματικής βοήθειας για τη μετανάστευση αξίας περίπου 67 εκατ. ευρώ, τα οποία αντίστοιχα θα εκταμιευθούν τις επόμενες ημέρες και θα συναφθούν και θα παραδοθούν γρήγορα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) για μια στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τυνησίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε χθες ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι με τον Τυνήσιο Υπουργό Εξωτερικών, Ναμπίλ Αμμάρ, για να συζητήσουν τη σημασία που έχει το να υπάρχουν αποτελέσματα στην εφαρμογή του μνημονίου και ειδικότερα για τις δράσεις προτεραιότητας. Αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Επιτροπής θα επισκεφθεί την Τυνησία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας, ιδίως τις δράσεις προτεραιότητας.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΕ και η Τυνησία έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν γρήγορα στην εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στις ενέργειες στον τομέα της μετανάστευσης, στη συνεργασία για την καταστολή των δικτύων διακίνησης και με την εντατική βοήθεια της ΕΕ στην ανάπτυξη ικανοτήτων των αρχών επιβολής του νόμου της Τυνησίας, καθώς και στην υποστήριξη για την εκούσια επιστροφή και επανένταξη των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Η Επιτροπή επιταχύνει την παράδοση των εν εξελίξει προγραμμάτων καθώς και τις δράσεις στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης 105 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετανάστευση που συνδέεται με το Μνημόνιο Συνεννόησης που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης στη Λαμπεντούζα, σύμφωνα με το σχέδιο 10 σημείων, το οποίο παρουσίασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη Κυριακή.
Το νέο πακέτο θα προσφέρει στην αποκατάσταση σκαφών έρευνας και διάσωσης, οχημάτων και άλλου εξοπλισμού για την ακτοφυλακή και το ναυτικό της Τυνησίας, στην προστασία των μεταναστών στην Τυνησία σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHRC), καθώς και στις επιστροφές και την επανένταξη από την Τυνησία στις χώρες προέλευσης, σε συνεργασία με τον ΔΟΜ. Προβλέπεται, επίσης, η παροχή νέων σκαφών, θερμικών καμερών και άλλης επιχειρησιακής βοήθειας, σε συνδυασμό με την απαραίτητη εκπαίδευση.