Η ισραηλινή ηγεσία προετοιμάζεται για έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας, όμως ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ ανησυχεί ότι το Ισραήλ έχει μόνο λίγες εβδομάδες για να εξοντώσει τη Χαμάς, καθώς η παγκόσμια κοινή γνώμη -κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες- μεταστρέφεται.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Politico, ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός, υπουργός Άμυνας και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμυντικών Δυνάμεων προτείνει επίσης ότι μία πολυεθνική αραβική δύναμη θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας μετά τη στρατιωτική επιχείρηση ώστε να συμβάλει στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς στη θέση της Χαμάς.
Όμως ακόμη και με αυτή την αλλαγή της πολιτικής τάξης στη Γάζα, ο Εχούντ Μπαράκ επισημαίνει ότι η επιστροφή στη διπλωματία με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους παραμένει μία πολύ μακρινή προοπτική.
Ο Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος ηγήθηκε του Ισραήλ μεταξύ 1999 και 2001, παρατήρησε ότι η ρητορική των Αμερικανών αξιωματούχων έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες, με εντεινόμενες εκκλήσεις για ανθρωπιστικές παύσεις στις επιχειρήσεις, και εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
«Μπορείτε να δείτε ότι το παράθυρο κλείνει. Είναι σαφές ότι οδεύουμε προς τριβές με τους Αμερικανούς για την επίθεση. Η Αμερική δεν μπορεί να υπαγορεύει στο Ισραήλ τι να κάνει. Αλλά δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε», δήλωσε αναφερόμενος στον ρόλο της Ουάσινγκτον ως βασικού εγγυητή της ασφάλειας του Ισραήλ. «Θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τις αμερικανικές απαιτήσεις μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, πιθανόν και λιγότερο», ανέφερε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα χρειαστούν μήνες ή ακόμη και ένας χρόνος για να εξαλειφθεί η Χαμάς -ο κύριος πολεμικός στόχος που έχει τεθεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο- αλλά σημείωσε ότι η υποστήριξη της Δύσης εξασθενεί λόγω του αριθμού των νεκρών αμάχων στη Γάζα και των φόβων ότι η εκστρατεία του Ισραήλ θα πυροδοτήσει έναν πολύ ευρύτερο και ακόμη πιο καταστροφικό πόλεμο στην περιοχή.
Οι δυτικές χώρες ανησυχούν επίσης για τους υπηκόους τους μεταξύ των 242 ομήρων που η Χαμάς κρατά ομήρους στη Γάζα. «Ακούστε τον δημόσιο τόνο -και πίσω από τις πόρτες είναι λίγο πιο σαφής. Χάνουμε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και σε μία ή δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να χάνουμε κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Και μετά από άλλη μια εβδομάδα οι τριβές με τους Αμερικανούς θα βγουν στην επιφάνεια», ανέφερε ο Μπαράκ.
Μιλώντας στο Politico, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έθεσε δικαίως τον πήχη ψηλά στον πολεμικό του στόχο για τη Γάζα. «Το σοκ της επίθεσης ήταν τεράστιο. Ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός στην Ιστορία μας και ήταν αμέσως σαφές ότι έπρεπε να υπάρξει μια σκληρή απάντηση. Όχι για να πάρουμε εκδίκηση, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορέσει να ξανασυμβεί ποτέ», τόνισε.
Και ακόμη και αν η στρατιωτική εκστρατεία δεν πετύχει τον μέγιστο στόχο της, δηλαδή την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς, θα έχει προκληθεί σοβαρή ζημιά στην υποστηριζόμενη από το Ιράν παλαιστινιακή οργάνωση, εξήγησε. Στη συνέχεια, θα είναι σημαντικό να περιοριστεί η Χαμάς από το να επιτύχει μία ανασύνταξη, συνέχισε.
Ως προς τον άγνωστο «Χ» της επόμενης ημέρας στη Γάζα, επισήμανε ότι μία πολυεθνική αραβική δύναμη θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.
«Δεν είναι στη σφαίρα του αδιανόητου ότι με την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσε να συγκεντρωθεί μια πολυεθνική αραβική δύναμη, στην οποία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν συμβολικά κάποιες μονάδες από μη αραβικές χώρες. Θα μπορούσαν να παραμείνουν εκεί για τρεις έως έξι μήνες για να βοηθήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει κανονικά», ανέφερε.
Ως πρωθυπουργός o Εχούντ Μπαράκ ήλθε σε διαπραγμάτευση με τον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Γιάσερ Αραφάτ στη Σύνοδο Κορυφής του 2000, που φιλοξένησε στο Καμπ Ντέιβιντ ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, όπου έφτασαν κοντά σε συμφωνία. Πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός του στρατού, ο Μπαράκ ήταν επίλεκτος κομάντο και ένας από τους βασικούς σχεδιαστές της επιχείρησης «Κεραυνός» για τη διάσωση των επιβατών και του πληρώματος του αεροσκάφους της Air France που είχε καταληφθεί από τρομοκράτες στο Εντέμπε της Ουγκάντα.