Είναι όντως πιθανή μια «one-off» συνεργασία Αριστεράς και Λεπέν;
Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Είναι όντως πιθανή μια «one-off» συνεργασία Αριστεράς και Λεπέν;

Σε ψυχολογικό-ιδεολογικό «roller coaster» μετατρέπεται η πολιτική σκηνή της Γαλλίας, καθώς ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός δηλώνει ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει την Ανυπότακτη Γαλλία, μέρος σύμπραξης των κομμάτων της αριστεράς, στην προσπάθειά της να καταργήσει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν.

Μπορεί να μην δέχονται να κάνουν χειραψίες, αλλά εάν συνεργαστούν, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να ακυρώσουν ένα από τα πιο δύσκολα επιτεύγματα του Μακρόν.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν παρουσίασε την Τρίτη ένα σχέδιο νόμου με 5 σημεία για την κατάργηση της αμφιλεγόμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν, η οποία αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη για τους περισσότερους εργαζόμενους.

Μάλιστα, η Λουσί Καστέτς, υποψήφια πρωθυπουργός που προτείνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση του κόμματος, τόνισε ότι εάν αναλάβει στο Ματινιόν, «θα καταργήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

Η Ματίλντ Πανό της Ανυπότακτης Γαλλίας δήλωσε στο France Inter ότι είναι βέβαιη ότι το νομοσχέδιο θα περάσει. «Υπήρχε ήδη μια πλειοψηφία στο προηγούμενο κοινοβούλιο για να περάσει η συνταξιοδότηση στα 64, νομίζω ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία για να νικήσει [το νέο σχέδιο νόμου] σήμερα».

Η βουλευτής δήλωσε ότι «απλώνει το χέρι» σε «όλους τους βουλευτές που είχαν ήδη καταψηφίσει στο προηγούμενο νομοθετικό σώμα». 

Έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και έντονες συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση Μακρόν πέρασε τον Απρίλιο 2023 τον νόμο μέσω συνταγματικού ελιγμού που παρέκαμψε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, οδηγώντας τη χώρα σε πολιτική κρίση.

Εθνικό Συναγερμός: «Το νομοσχέδιο θα περάσει χάρη σε εμάς»

Μιλώντας στο BFMTV, ο βουλευτής και εκπρόσωπος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Λοράν Ζακομπέλι δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, επειδή «είναι στο πρόγραμμα [του Εθνικού Συναγερμού]».

Ο Ζακομπέλι προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο αυτό «δεν θα περάσει χωρίς τις ψήφους του RN», προτού επισημάνει ότι είναι «πιστό στο πρόγραμμα [τους]» και ότι οι βουλευτές της ομάδας του θα το ψηφίσουν. «Αυτό το νομοσχέδιο θα περάσει επομένως χάρη σε εμάς», είπε.

«Η Αριστερά προτείνει, αλλά το RN είναι αυτό που αποφασίζει. Αυτή η κατάργηση δεν μπορεί να ψηφιστεί χωρίς τους βουλευτές του RN», τόνισε επίσης ο Ζουλιάν Οντούλ, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος.

Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται στο εσωτερικό του Εθνικού Συναγερμού.

Ο βουλευτής Ζαν-Φιλίπ Τανγκί χαρακτήρισε τους Ανυπότακτους «απατεώνες», γράφοντας στο X: «Τι απατεώνες αυτοί οι Ανυπότακτοι. Σκέφτομαι τους τίμιους ανθρώπους που πίστεψαν τα ψέματά τους. Σε περίπτωση νίκης [τους], οι «Ανυπότακτοι» είχαν υποσχεθεί να καταργήσουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού με διάταγμα πριν από τις διακοπές! Τελικά, θα είναι απλώς ένα ακόμη νομοσχέδιο».

Μάχη για το «παράσημο» 

Τα πράγματα όπως μπορεί να μην είναι όπως φαίνονται. Στην πραγματικότητα, η ακροδεξιά φαίνεται να μην έχει καμία πρόθεση να συμπορευτεί με την αριστερά για τη μεταρρύθμιση αλλά να μετατρέψει αυτή τη νίκη σε νίκη του RN, εφόσον το κόμμα καταφέρει να ακυρώσει τη μεταρρύθμιση με δική του πρωτοβουλία. «Θα βάλουμε την κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης», ανακοίνωσε ο Τανγκί.

Στο γαλλικό κοινοβουλευτικό σύστημα, τα κόμμα της αντιπολίτευσης ή της κυβέρνησης μπορούν να επιλέξουν την ημερήσια διάταξη της Βουλής για μια ημέρα, οι λεγόμενες «niches parlementaires». Το περασμένο Σάββατο, το RN κέρδισε την πρώτη κοινοβουλευτική «niche», στις 31 Οκτωβρίου.

«Ήταν ήδη προγραμματισμένο, αλλά η Αριστερά μας δίνει την ευκαιρία να δείξουμε ότι η ειλικρίνεια είναι με το μέρος μας», τόνισε ο βουλευτής. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε αργότερα το ίδιο βράδυ η ίδια η Μαρίν Λεπέν στο X.

Η πρόταση της Ανυπότακτης Γαλλίας δεν θα συζητηθεί για αρκετούς μήνες. Εκτός αν, εν τω μεταξύ, η Αριστερά προσχωρήσει στην κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να καταθέσει διάταγμα. Οι κόμμα της Λεπέν ποντάρει σε ένα πλήρες αδιέξοδο, και ονειρεύεται να βάλει τρικλοποδιά στο Νέο Λαϊκό Κόμμα.

Αντιδράσεις και από το μπλοκ του Μακρόν

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση των συντάξεων ήταν απαραίτητη, παρά τις αντιδράσεις, προκειμένου να εξισορροπηθούν μακροπρόθεσμα τα οικονομικά της Γαλλίας με φόντο στα δημογραφικά στοιχεία και τη γήρανση του πληθυσμού. Η Γαλλία παλεύει με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, τα οποία προκάλεσαν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον S&P τον περασμένο Μάιο. Η Moody's έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει τη Γαλλία εάν ανατραπεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Τα μέλη του προεδρικού συνασπισμού αντέδρασαν επίσης στην ανακοίνωση της Ανυπότακτης Γαλλίας. Ο Ντενί Μασελιά, βουλευτής από την ομάδα Ensemble pour la République (EPR, πρώην Αναγέννηση), δήλωσε στο X ότι είναι «ανεύθυνο» να καταργηθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση «χωρίς να προταθεί εναλλακτική χρηματοδότηση».

«Στο τέλος, είτε οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν περισσότερα είτε οι συνταξιούχοι θα παίρνουν λιγότερα», είπε. Ο βουλευτής Ματιέ Λεφέβρ (EPR) είχε την ίδια αντίδραση στο X: «Ποιος θα πληρώσει; Οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις θα μειωθούν; Οι μεσαίες τάξεις, των οποίων οι φόροι θα αυξηθούν; Οι επιχειρήσεις που δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσλάβουν; «Ο ΕΦΠ είναι μια οικονομική εκτροπή», καταλήγει.

Ενώ και τα δύο κόμματα στην προεκλογική τους εκστρατεία υπόσχονταν να ακυρώσουν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η αριστερά και η άκρα δεξιά απεχθάνονται η μία την άλλη και σπάνια συνεργάζονται, ακόμη και αν η αποτυχία να το πράξουν έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί η νίκη στον κεντρώο Μακρόν, αναφέρει το Politico.

Ωστόσο, τα κόμματα που απεχθάνονται τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν είναι πολύ ισχυρότερα στην Εθνοσυνέλευση, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει το νομοσχέδιο που καταργεί τη μεταρρύθμιση.

Ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του έχουν 142 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, η αριστερή συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει τους Ανυπότακτους, έχει 188 βουλευτές. Και τα δύο μπλοκ μαζί αριθμούν περισσότερους από τους μισούς βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης. Η κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου και ορισμένοι από τους πιο ακραίους εταίρους στον συνασπισμό έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας κατά της μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια μπροστά, ωστόσο, για τους αντιπάλους του Μακρόν. Η Εθνοσυνέλευση είναι επί του παρόντος κλειστή για το καλοκαίρι και το νομοσχέδιο για την κατάργηση των συντάξεων δεν θα συζητηθεί για αρκετούς μήνες. Η Γερουσία, στην οποία κυριαρχεί η κεντροδεξιά, είναι επίσης απίθανο να περάσει ένα νομοσχέδιο ανατροπής της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.


Επιμέλεια: Λ. Ρουμποπούλου, με πληροφορίες από Politico, Le Monde