Έκθεση: Η ακραία φτώχεια μπορεί να εκριζωθεί μέχρι το 2050
shutterstock
shutterstock

Έκθεση: Η ακραία φτώχεια μπορεί να εκριζωθεί μέχρι το 2050

Το τέλος της ακραίας φτώχειας μπορεί τελικά να επιτευχθεί έως το 2050, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με μια νέα οικονομική πρόβλεψη.

Αν και η πανδημία  άρχισε να αντιστρέφει την πρόοδο στην εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και θα προκύψουν πρόσθετες προκλήσεις, η ζημιά μπορεί να έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στη συνολική πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (CGD).

«Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός το 2050 και η κλιματική αλλαγή αποτελεί τεράστια ανησυχία για το μέλλον», δήλωσε στον Guardian ο Τσαρλς Κένι, ανώτερος συνεργάτης του CGD και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Αλλά δεν μπορούμε να την αφήσουμε να επισκιάσει το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να αφήσει σχεδόν κανέναν στην πιο απελπιστική φτώχεια που ήταν η μοίρα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ανθρωπότητας για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, έστω και δεκαετίες αφότου θα μπορούσε να έχει εξαλειφθεί».

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η ακραία φτώχεια - η διαβίωση με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα - θα μειωθεί κάτω από το 2% παγκοσμίως μέχρι το 2050 από περίπου 8% το 2022. Στην Αφρική, όπου είναι η υψηλότερη, θα μειωθεί από 29% σε 7%.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα του κόσμου θα μπορούσαν να ζουν με περισσότερα από 10 δολάρια την ημέρα μέχρι το 2050, από περίπου 42% σήμερα.

Οι συγγραφείς προέβλεψαν πολύ βραδύτερη ανάπτυξη στις χώρες υψηλού εισοδήματος κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να αυξάνεται μόνο κατά περίπου 20% από το 2019, ενώ διπλασιάζεται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.