Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει κάνει πολλές φορές αίσθηση με τις απόψεις του. Άλλες τόσες έχει προκαλέσει ταραχή στους κόλπους του Βατικανού, του «βαθέος κράτους» και των δογματικών της Καθολικής Εκκλησίας – η οποία, άλλωστε, κάθε άλλο παρά φημίζεται για τον προοδευτικό της χαρακτήρα.
Ο Ποντίφικας ξαναχτύπησε, λοιπόν. Αυτή τη φορά, «ευλογώντας» ουσιαστικά τα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ και τασσόμενος ξεκάθαρα υπέρ της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους – έννομης και ηθικής. «Οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να ανήκουν σε μια οικογένεια. Όλοι είναι παιδιά του θεού», είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Francesco», που έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης.
Ο ίδιος, μάλιστα, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ύπαρξης ενός πολιτικού συμφώνου συμβίωσης που θα μπορεί να καλύπτει τα ζευγάρια αυτά τόσο απέναντι στον νόμο όσο και απέναντι στην εκκλησία. Έτσι, έκανε ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με τη μέχρι σήμερα στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα η οποία, ανάμεσα στα άλλα, τον έχει βρει να καθοδηγεί πνευματικά – ως Χόρχε Μπεργκόγκλιο – ομοφυλόφιλους στο Μπουένος Άιρες.
Δεν είναι λίγοι, φυσικά, εκείνοι που αποδίδουν αυτές τις δηλώσεις και ενέργειες του Πάπα Φραγκίσκου σε «τακτικισμό». Σε μια αναγκαστική επιλογή, με άλλα λόγια, που έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη ανοίγματος της Καθολικής Εκκλησίας σε νέες κοινωνικές ομάδες, μιας και παρατηρείται εδώ και χρόνια μια ανησυχητική τάση όσον αφορά στην επιρροή της, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις σε κληρικούς, ειδικά σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Οι ίδιοι θεωρούν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το «πράσινο» άνοιγμα που επιχειρεί το Βατικανό, αφουγκραζόμενο το ρεύμα της εποχής.
Το ερώτημα που τίθεται, φυσικά, είναι πόσο βαθιά είναι διατεθειμένος να βάλει το μαχαίρι του εκσυγχρονισμού, σε επίπεδο ιδεών αλλά και οργάνωσης. Η αποκάλυψη σειράς σκανδάλων παιδεραστίας (ένα εκτεταμμένο φαινόμενο στις τάξεις των στελεχών της Καθολικής Εκκλησίας) και οικονομικών ατασθαλιών ασφαλώς δεν αρκούν για να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα πως εκτυλίσσεται μια «επανάσταση» στο Βατικανό. Ή, έστω, αλλαγών που θα φτάσουν μέχρι το επίπεδο να νομιμοποιηθεί σε ολόκληρη την καθολική «επικράτεια» η ύπαρξη ανοιχτά ομοφυλόφιλων ή και γυναικών κληρικών.
Όσο για τους «σκληρούς», οι οποίοι νοσταλγούν ήδη τον προκάτοχό του, Βενέδικτο 16ο, είναι βέβαιο ότι ετοιμάζουν ήδη την απάντησή τους.