Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα με ισχυρή πλειοψηφία, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διεξάγει έρευνα για τις καταγγελίες περί παραβίασης δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου από τα ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές της Ουκρανίας που παλαιότερα ήταν υπό τον έλεγχό τους.
Το Συμβούλιο με έδρα τη Γενεύη ενέκρινε το ψήφισμα μέσω ψηφοφορίας, με 33 μέλη να ψηφίζουν υπέρ, 2 κατά (Κίνα, Ερυθραία) και 12 να απέχουν.
Το ψήφισμα που έφερε η Ουκρανία και υποστηρίχθηκε από 59 άλλες χώρες, προβλέπει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνήσει γεγονότα στις περιοχές γύρω από το Κίεβο που κρατούνταν προσωρινά από ρωσικά στρατεύματα.
«Οι περιοχές… που βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο έχουν βιώσει τις πιο φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και δεκαετίες», είπε στο Συμβούλιο η πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Εμίν Τζαπάροβα.
Καθώς μίλησε μέσω βίντεο, σήκωσε μια ζωγραφιά που είπε ότι είχε γίνει από ένα 11χρονο αγόρι που βιάστηκε μπροστά στα μάτια της μητέρας του. «Στην πραγματικότητα έχασε την ικανότητα να μιλά μετά και ο μόνος τρόπος που επικοινωνεί είναι με μαύρες γραμμές», είπε.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αφήγηση της Τζαπάροβα για το τι συνέβη στο αγόρι. Ένας εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο στον λογαριασμό της.
Η Ρωσία, η οποία αρνήθηκε ότι διέπραξε καταχρήσεις σε αυτό που αποκαλεί την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία, άφησε άδεια τη θέση της στο Συμβούλιο που εδρεύει στη Γενεύη σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Αντί να συζητά τα αληθινά αίτια που οδήγησαν στην κρίση σε αυτή τη χώρα και να αναζητά τρόπους επίλυσής τους, η «συλλογική Δύση» οργανώνει άλλη μια πολιτική οδό για να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία», δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ. σε δήλωση που αποστάλθηκε μέσω email.
Ο Κινέζος πρεσβευτής Τσεν Ξου παραπονέθηκε επίσης για την "πολιτικοποίηση" του Συμβουλίου, λέγοντας ότι το ψήφισμα θα μπορούσε να "ρίξει λάδι στη φωτιά" στις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία.
Η Ρωσία λέει ότι μπήκε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για να αφοπλίσει τη χώρα και να την απαλλάξει από αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί αντιρωσικό εθνικισμό που υποκινείται από τη Δύση. Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.
Η Ρωσία ανεστάλη από το 47μελές Συμβούλιο τον περασμένο μήνα λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα λέει ότι παραιτήθηκε.
Δεκάδες χώρες τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος της Ουκρανίας, το οποίο θα ζητούσε επίσης από την Ύπατη Αρμόστρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μπατσελέτ να παράσχει ενημέρωση στη σύνοδο του Συμβουλίου τον Ιούνιο σχετικά με τις παραβιάσεις στην πολιορκημένη από τη Ρωσία πόλη λιμάνι Μαριούπολη.