Η Τζόρτζια Μελόνι, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, όπως αναδείχθηκε μετά τις εκλογές της Κυριακής, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά πιεστικών προβλημάτων, που έχουν κυρίως να κάνουν με την οικονομία, μόλις αναλάβει τα καθήκοντα της.
Το πρώτο είναι η ανεύρεση χρημάτων και δη δισεκατομμυρίων ευρώ για να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να μειώσει το ενεργειακό κόστος, τους φόρους και να εμποδίσει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.
Η ενεργειακή κρίση «θα είναι η πρώτη δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση», είπε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο κύριος σύμμαχός της στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Ντράγκι έχει ήδη διαθέσει 66 δισ.ευρώ φέτος για φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις ενέργειας και τα νοικοκυριά.
Τα μέτρα ελάφρυνσης θα λήξουν τον Νοέμβριο και η παράτασή τους για έναν ακόμη μήνα θα κοστίσει 4,7 δισ.ευρώ, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.
Τη Μελόνι βοηθά το γεγονός ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας αυξάνουν τα κρατικά έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα μπορεί να βρει τα χρήματα χωρίς κρατικό δανεισμό, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Ωστόσο, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιδεινώνεται γρήγορα, είναι πιθανό ότι θα πρέπει να εγκρίνει παρόμοια μέτρα το 2023.
Με επιπλέον κόστος 3,5 δισ.ευρώ, η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει έως το 2023 τις υφιστάμενες φορολογικές ελαφρύνσεις, δήλωσε στο Reuters ανώτερος συνεργάτης της Μελόνι που διεκδικεί εξέχουσα θέση στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι συντάξεις είναι ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει γρήγορα η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Το προσωρινό καθεστώς που επιτρέπει στους ανθρώπους να βγουν σε σύνταξη στα 64 λήγει τον Δεκέμβριο, μετά τον οποίο το όριο θα πάει στα 67, σύμφωνα με την επίμαχη μεταρρύθμιση του 2011, την οποία ο Σαλβίνι θέλει να καταργήσει.
Αν μπει stop στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, θα προστεθεί στον «λογαριασμό» των κρατικών συντάξεων που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα.
Επειδή οι συντάξεις συνδέονται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο σχεδόν διψήφιος πληθωρισμός της Ιταλίας επιδεινώνει το πρόβλημα. Τον Ιούνιο, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι ο λογαριασμός των συντάξεων θα αυξηθεί το επόμενο έτος στο 16,2% του ΑΕΠ από 15,7% που αναμενόταν το 2022.
Πηγή: Reuters