Οι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν και Αμερικανοί αξιωματούχοι που συναντώνται στο Κατάρ ήρθαν σε «καταρχήν» συμφωνία που θα σημάνει τη λήξη του 17ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις του διαπραγματευτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ταλιμπάν στην Ντόχα έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της αφγανικής κυβέρνησης, την οποία δεν αναγνωρίζουν οι αντάρτες.
«Έχουμε ένα σχέδιο του πλαισίου το οποίο πρέπει να εξελιχθεί πριν γίνει συμφωνία», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιτζάντ, σε συνέντευξή του στην New York Times στην Καμπούλ. «Οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί, προς ικανοποίησή μας, να πράξουν ό, τι είναι απαραίτητο που θα εμπόδιζε το Αφγανιστάν να γίνει ποτέ πλατφόρμα διεθνών τρομοκρατικών ομάδων ή ατόμων».
1/3 After six days in Doha, I''m headed to #Afghanistan for consultations. Meetings here were more productive than they have been in the past. We made significant progress on vital issues.
— U.S. Special Representative Zalmay Khalilzad (@US4AfghanPeace) 26 Ιανουαρίου 2019
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, αλλά ούτε και ποια σημεία της συμφωνίας έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως έγραψε στο Twitter την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, «οι ΗΠΑ επιθυμούν με σοβαρότητα να προωθήσουν την ειρήνη στο Αφγανιστάν, αποτρέποντας τη χώρα να καταστεί χώρος διεθνούς τρομοκρατίας, και να επιστρέψουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην πατρίδα».
The U.S. is serious about pursuing peace, preventing #Afghanistan from continuing to be a space for international terrorism & bringing forces home. Working with the Afghan gov't & all interested parties, the U.S. seeks to strengthen Afghan sovereignty, independence & prosperity.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) 26 Ιανουαρίου 2019
Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως θα οριστικοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα για κατάπαυση του πυρός στο Αφγανιστάν, αλλά θα αρχίσουν επίσημες συνομιλίες με Αφγανούς αξιωματούχους μετά τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών.
Άλλα σημεία της συμφωνίας αναφέρουν την απελευθέρωση και ανταλλαγή κρατουμένων από τα αντιμαχόμενα μέρη, την άρση της απαγόρευσης για ταξίδια στο εξωτερικό για ορισμένα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν και την προοπτική δημιουργίας προσωρινής αφγανικής κυβέρνησης, μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πάντως ότι οι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν ζήτησαν χρόνο προκειμένου να συζητήσουν με τους ηγέτες τους.
Την Παρασκευή, ο ηγέτης της χώρας Ασράφ Γκανί δήλωσε ότι περισσότερα από 45.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας έχουν σκοτωθεί από τότε που έγινε πρόεδρος το 2014.
Από τη πλευρά του πάντως, ο Γκανί μετά την ενημέρωση του από τον αμερικανό διαπραγματευτή, εξέφρασε την ανησυχία του για την ειρηνευτική συμφωνία, φέρνοντας το παράδειγμα της Σοβιετικής Ένωσης «η οποία παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε από τη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η βία συνεχίστηκε», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων στηρίζεται σε μια διεθνή συμφωνία και δεν θα είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα.
«Κανένας Αφγανός δεν θέλει ξένες δυνάμεις στη χώρα του μακροπρόθεσμα», σημείωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Η σημερινή παρουσία ξένων δυνάμεων στηρίζεται στην ανάγκη και αυτή η ανάγκη πάντα εξυπηρετούνταν και θα εξυπηρετείται (..) και βάσει ενός ακριβούς και ρυθμισμένου σχεδίου προσπαθούμε να τη μειώσουμε στο μηδέν», συμπλήρωσε.
Εκτιμάται ότι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι - το ήμισυ του αφγανικού πληθυσμού - ζουν σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν ή όπου υπάρχει «μεγάλη παρουσία» τους.
AP Photo