Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο την Πέμπτη για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η Washington Post επικαλείται πηγή που γνωρίζει το τηλεφώνημα και αναφέρει ότι ο Τραμπ προειδοποίησε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση και του υπενθύμισε τη σημαντική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με «αρκετές» άλλες πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τον στόχο για ειρήνη στη γηραιά ήπειρο, καθώς και το ενδιαφέρον για μια περαιτέρω επικοινωνία σύντομα ώστε να εξεταστεί ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία.
Η WP ανέφερε ότι δύο πηγές είπαν ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενημερώθηκε για το τηλεφώνημα του Πούτιν και δεν είχε αντίρρηση για τη διεξαγωγή της συνομιλίας.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει για την Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι πρόθυμος να αλλάξει τα αιτήματά του, είχε δηλώσει την Παρασκευή το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένουν αμετάβλητοι.
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ επέκρινε το μέγεθος της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης για το Κίεβο και δήλωσε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών, χωρίς να διευκρινίσει πώς.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο λόγω της υποστήριξης της Ουάσινγκτον στην Ουκρανία και της επιβολής από τις ΗΠΑ κυρώσεων στη Ρωσία.
Η τελευταία επαφή που είχε ο Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, μερικές ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος τον προειδοποίησε για άμεση και αυστηρή απάντηση της Δύσης αν προχωρούσε σε εισβολή. Το Κρεμλίνο διέψευσε τον περασμένο μήνα ότι ο Τραμπ έχει μιλήσει με τον Πούτιν από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Μπομπ Γούντγουορντ, έγραψε στο βιβλίο του «War» (Πόλεμος) επικαλούμενος μη κατονομαζόμενο συνεργάτη του πρώην προέδρου ότι μπορεί να έχουν μιλήσει έως και επτά φορές από το 2021 που ο Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ μίλησε επίσης την Τετάρτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης.
Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της απ' όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία. Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους αυτούς λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.
Συνομιλία Τραμπ με Νετανιάχου
Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή, ότι είχε συνομιλίες με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τρεις φορές κατά τις τελευταίες ημέρες με στόχο την ενίσχυση της ισχυρής συμμαχίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.
«Ήταν πολύ καλές και πολύ σημαντικές συνομιλίες. Συμφωνούμε απολύτως με κάθε πτυχή της ιρανικής απειλής και του κινδύνου που αυτή συνιστά. Βλέπουμε επίσης τις μεγάλες ευκαιρίες ενώπιον του Ισραήλ στον τομέα της ειρήνης και επέκτασής της και σε άλλους τομείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.
Παράλληλα, από την ισραηλινή πλευρά, το γραφείο του προέδρου της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Τρίτη για να συζητήσουν για τις κρίσεις στη Γάζα και στον Λίβανο.