Σε ενδεχόμενο πυρηνικού χειμώνα η ανθρωπότητα θα κάνει την επανεκκίνηση της από την Αυστραλία ή τη γειτονική Νέα Ζηλανδία.
Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Risk Analysis περιγράφει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισλανδία, τις Νήσους Σολομώντος και το Βανουάτου ως τις νησιωτικές χώρες που είναι πιο ικανές να παράγουν αρκετή τροφή για τον πληθυσμό τους μετά από μια «απότομη καταστροφή που μειώνει το ηλιακό φως», όπως ένας πυρηνικός πόλεμος, ένα σούπερ ηφαίστειο ή μια πρόσκρουση αστεροειδούς.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Guardian, αναφέρουν ότι «πιθανότατα θα υπήρχαν θύλακες επιζώντων σε όλο τον πλανήτη ακόμη και στο πιο σοβαρό σενάριο» - με εκείνους στα πιο ανθεκτικά έθνη να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν μια κατάρρευση που θα οδηγήσει σε προβιομηχανικά επίπεδα.
Οι συγγραφείς συνέκριναν 38 νησιωτικές χώρες ως προς 13 παράγοντες που, όπως είπαν, μπορούν να προβλέψουν την επιτυχία μιας μετα-αποκαλυπτικής κατάστασης επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τροφίμων, της ενεργειακής αυτάρκειας, της μεταποίησης και της επίδρασης της καταστροφής στο κλίμα. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία - και οι δύο ισχυροί γεωργικοί παραγωγοί και κρυμμένες μακριά από τις πιθανές τοποθεσίες της πυρηνικής ραδιενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο - βρέθηκαν στην κορυφή των πινάκων, με την Αυστραλία να έχει τις καλύτερες επιδόσεις συνολικά.
«Το απόθεμα τροφίμων της Αυστραλίας είναι γιγαντιαίο», καταλήγει η μελέτη, «με δυνατότητα να θρέψει πολλές δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους».
Οι σχετικά καλές υποδομές της Αυστραλίας, το τεράστιο ενεργειακό πλεόνασμα, η υψηλή υγειονομική ασφάλεια και ο αμυντικός προϋπολογισμός της βοήθησαν να βρεθεί στην κορυφή του πίνακα. Ωστόσο, η Αυστραλία είχε έναν σημαντικό παράγοντα που λειτουργούσε εναντίον της: οι σχετικά στενοί στρατιωτικοί δεσμοί της με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ την έκαναν πιο πιθανό να γίνει στόχος σε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Σε αυτόν τον τομέα, η Νέα Ζηλανδία εμφάνισε κάποια πλεονεκτήματα, είπαν οι συγγραφείς, με το μακροχρόνιο καθεστώς της χωρίς πυρηνικά αλλά και τη γεωγραφική της θέσης που καθιστά πιο ήπιες τις πτώσεις της θερμοκρασίας.