Οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα διεθνούς εμβέλειας για τον Βρετανό ο οποίος το Σάββατο κράτησε ομήρους τέσσερις ανθρώπους σε συναγωγή του Τέξας, προτού πέσει νεκρός, μια «τρομοκρατική ενέργεια», όπως κατήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Βρετανία.
Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι ο δράστης, τον οποίο το FBI ταυτοποίησε ως τον 44χρονο Βρετανό υπήκοο Μαλίκ Φαϊσάλ Άκραμ, «επέμεινε να αφεθεί ελεύθερος κάποιος που βρίσκεται στη φυλακή εδώ και δέκα χρόνια».
Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα, ο Άκραμ ζητούσε να αφεθεί ελεύθερη η νευροεπιστήμονας Αάφια Σιντίκι, γεννημένη στο Πακιστάν, που εκτίει ποινή κάθειρξης 86 ετών στην περιοχή Ντάλας-Φορτ Γουόρθ μετά την καταδίκη της το 2010 επειδή άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών και πρακτόρων του FBI.
Ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Βρετανία επίσης καταδίκασε, δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, “αυτή την αντισημιτική και τρομοκρατική ενέργεια”, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα “βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ”.
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας ανακοίνωσε πως συνέλαβε χθες Κυριακή δύο νεαρούς σε σχέση με την υπόθεση της ομηρείας στη συναγωγή στην πόλη Κόλεϊβιλ.“Παραμένουν υπό κράτηση για να ανακριθούν”, ανέφερε η αστυνομία του ευρύτερου Μάντσεστερ σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι ο δράστης της ομηρείας είχε αγοράσει τα όπλα του “στον δρόμο”. Αποκάλυψε επίσης ότι “προφανώς δεν είχε στην κατοχή του βόμβες”, παρά τις πληροφορίες που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας.