Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Δευτέρα ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν πρέπει καν να μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Άγκυρα για να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να εγκρίνει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις - όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή της αποφάσισε επισήμως να προχωρήσει σε αίτημα προς το ΝΑΤΟ ώστε να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της συμμαχίας. Η ίδια τόνισε ότι η διαδικασία για την ένταξη της χώρας ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.
Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς η Σουηδία εγκαταλείψει μία πρακτική αποφυγής στρατιωτικών συμμαχιών που ξεπερνά τα 200 χρόνια.
«Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Μ. Άντερσον μετά τη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό πληθυσμό είναι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».
Πράσινο φως από τους Σοσιαλδημοκράτες
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας είχε ανακοινώσει χθες Κυριακή την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στη δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.
Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου, η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν.
Υπενθυμίζεται ότι και η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ο πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μάριν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ