Σταθερός στη θέση πως η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει τις τουρκικές απαιτήσεις, ώστε να αρθεί το βέτο για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη του σε Τούρκους δημοσιογράφους.
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία τον επόμενο μήνα, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Η Σουηδία έχει θετική προσέγγιση από την Τουρκία ως προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Υπήρχαν συγκεκριμένα βήματα που η Τουρκία ήθελε να κάνει η Σουηδία. Ποια είναι η τελευταία κατάσταση σε αυτό το θέμα;»
Όταν του τέθηκε η ερώτηση, δήλωσε ότι θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους, εκτός αν συμβεί κάτι έκτακτο.
«Η Σουηδία έχει κάποιες προσδοκίες όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμμορφωθούμε με αυτές τις προσδοκίες. Για να μπορέσουμε να συμμορφωθούμε με αυτές τις προσδοκίες, πρέπει πρώτα απ' όλα η Σουηδία να εκπληρώσει το καθήκον της» ξεκαθάρισε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη.
«Δεν είναι θέμα νόμου. Τι να κάνει;Τι κάνει η επιβολή του νόμου; Η δουλειά των αστυνομικών της επιβολής του νόμου είναι να τους σταματήσουν. (...) Σήμερα, ο επικεφαλής σύμβουλός μου, πρέσβης Akif Çağatay Kılıç, θα πραγματοποιήσει την τέταρτη συνάντηση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με την αντιπροσωπεία της Σουηδίας, της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ. Θα τους δώσει ήδη αυτό το μήνυμα: “Αυτή είναι λοιπόν η γνώμη του Προέδρου μας, σίγουρα μην περιμένετε κάτι διαφορετικό στο Βίλνιους”».
Γερμανικά ΜΜΕ: Παραμένει το τουρκικό βέτο στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία
Σύμφωνα με το δίκτυο RND ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αλλάξει θέση για τη Σουηδία και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, όμως το «χαρτί» του βέτο δεν κρατήσει για πολύ.
Στο μεταξύ, αντιπροσωπείες από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι διαπραγματεύονται σήμερα για άλλη μια φορά με κυβερνητικούς εκπροσώπους στην Άγκυρα σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στον Βορρά. Έπειτα από πολλές διαμάχες, η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη της Φινλανδίας τον Μάρτιο. Η Σουηδία, ωστόσο, εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) για την Ελλάδα και την Τουρκία, Γκερντ Χέλερ, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Τουρκίας, η Σουηδία αυστηροποίησε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, ενώ προσφάτως εξέδωσε έναν Τούρκο που καταζητείται από την τουρκική κυβέρνηση. «Όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για τον Ερντογάν. Απαιτεί από τη Σουηδία να σταματήσουν οι διαδηλώσεις εναντίον του ιδίου και της τουρκικής κυβέρνησης και ζητά ακόμη την έκδοση περίπου 100 εξόριστων Τούρκων.
[…] Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν καυχιόταν ότι αντιμετώπισε τη Δύση και το ΝΑΤΟ με σθένος. Όσοι ήλπιζαν ότι ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους θα έδειχνε προθυμία συμβιβασμού μετά την επανεκλογή του, έχουν απογοητευτεί μέχρι στιγμής. Είναι αμφίβολο αν η ένταξη της Σουηδίας μπορεί να αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Ο χρόνος τελειώνει. Στα τέλη Ιουνίου, το τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να επικυρώσει την ένταξη, περνά σε θερινή ανάπαυλα».
Παρ' όλα αυτά, ο Χέλερ εκτιμά πως «ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το βέτο του για πολύ, καθώς οι Η.Π.Α. έχουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους: η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία χρειάζεται επειγόντως για να εκσυγχρονίσει την πολεμική της αεροπορία. Πολλά μέλη του Κογκρέσου αντιτίθενται στην παράδοση των αεροσκαφών. Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ερντογάν ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι τα F-16 θα παραδοθούν μονάχα εάν η Τουρκία επικυρώσει πρώτα την ένταξη της Σουηδίας».