Το νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια είναι μέρος ενός «οικονομικού πολέμου ανεξαρτησίας», που συνεχίζεται με επιτυχία δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διαβεβαίωσε ότι όπως παλιότερα μείωσε τον πληθωρισμό στο 4% και θα το ξανακάνει σύντομα μόλις οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών φτάσουν στο 21%.
«Αργά ή γρήγορα, όπως μειώσαμε τον πληθωρισμό στο 4% όταν ανέλαβα την εξουσία, θα τον μειώσουμε ξανά, θα τον κάνουμε να πέσει ξανά», είπε ο Ερντογάν. «Θεού θέλοντος, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Reuters τα παραπάνω δήλωσε ο Ταγίπ Ερνοτγάν τη στιγμή που οι τιμές εκτοξεύονται λόγω της επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης που προωθεί ο πρόεδρος και η οποία έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της τουρκικής λίρα. Παράλληλα το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει ότι οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν «ριψοκίνδυνη» την οικονομική πολιτική του Ερντογάν προβλέποντας ότι τον ερχόμενο χρόνο ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30%.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο πληθωρισμός μειώθηκε περίπου στο 4% το 2011, πριν αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά από το 2017. Εκτινάχθηκε από το 3,5% τον Νοέμβριο στο 21,3% ετησίως.
Την Παρασκευή η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κάτω από 17 λίρες έναντι του δολαρίου έπειτα από τους φόβους για ένα πληθωριστικό σπιράλ που θα προκληθεί από την νέα πολιτική. Στο χαμηλότερο επίπεδό της η λίρα έχασε φέτος περίπου το 55% της αξίας της, περιλαμβανομένου του 37% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες.
Σε συνάντηση που είχε με νέους από την Αφρική χθες Σάββατο, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά σήμερα, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν τον πληθωρισμό και πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσει τους Τούρκους να «συνθλιβούν» από τα επιτόκια.
Επίσης, την ίδια μέρα ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της Τουρκίας TUSIAD κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και να επιστρέψει στους «κανόνες της οικονομικής επιστήμης». Ο Αϊχάν Ογκάν, σύμβουλος του Ερντογάν, το απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι «οι κανόνες της οικονομικής επιστήμης δέχονται τη Δύση ως το επίκεντρο και τον υπόλοιπο κόσμο ως άλλους»...