Ο τραπεζικός βραχίονας της ΕΕ παρουσίασε την Πέμπτη ένα νέο ταμείο ύψους 400 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, προτού τεθεί σε εφαρμογή το μακροπρόθεσμο σχέδιο ανοικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεκαέξι από τις 27 χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα συνεισφέρουν στο Ταμείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την Ουκρανία, το οποίο θα παρέχει επιχορηγήσεις και δάνεια, καθώς και εγγυήσεις σε ουκρανικές τράπεζες και επιχειρήσεις.
Η Γαλλία και η Ιταλία ηγήθηκαν με συνεισφορές ύψους 100 εκατ. ευρώ η καθεμία στο ταμείο, το οποίο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΕΤΕπ, μπορει να διατεθεί για την επισκευή μεγάλων υποδομών, την παροχή χρηματοδότησης σε ΜμΕ ή δημόσιες υπηρεσίες.
«Ως ΕΕ, χρηματοδοτούμε την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Tερέζα Τσερβίνσκα. «Παρέχουμε χρηματοδότηση για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας και της οικονομίας».
Η Τσερβίνσκα, η οποία διεκδικεί την επόμενη θέση του επικεφαλής της ΕΤΕπ, δήλωσε ότι η τράπεζα εκταμίευσε πέρυσι 1,7 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων για σχολεία, νοσοκομεία, κοινωνικές κατοικίες και παιδικούς σταθμούς, καθώς και για τις αστικές μεταφορές.
Πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα συμπληρώσει το νέο ταμείο με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τεχνική βοήθεια ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα χρήματα - κάτι με το οποίο οι πιο ανεπτυγμένες και πλουσιότερες χώρες της ΕΕ δυσκολεύονται σε καιρό ειρήνης.
Η ΕΕ στηρίζει τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας με 18 δισ. ευρώ φέτος και δεσμεύτηκε για 50 δισ.ευρώ το 2024-27 για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας από τον πόλεμο.
Δεν στηρίζει το Ταμείο η Γερμανία
Πριν από την έναρξη του νέου ταμείου, η Τσερβίνσκα δήλωσε ότι το νέο ταμείο της ΕΤΕπ θα λειτουργήσει ως γέφυρα, με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2025.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, δεν ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του ταμείου της ΕΤΕπ, με διπλωμάτη να δηλώνει ότι το Βερολίνο προτιμά δαπάνες μέσω του κεντρικού προϋπολογισμού της ΕΕ, στον οποίο συνεισφέρουν όλα τα κράτη μέλη.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε τις ανάγκες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας μετά τον πρώτο χρόνο του πολέμου σε περισσότερα από 400 δισ. δολάρια σε μια δεκαετία.
Οι διεθνείς δωρητές υποσχέθηκαν βοήθεια δισεκατομμυρίων προς την Ουκρανία σε διάσκεψη στο Λονδίνο αυτόν τον μήνα. Το Κίεβο είχε ζητήσει σχεδόν 7 δισ. δολάρια για το πρώτο κύμα ανάκαμψης που επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση του ενεργειακού τομέα πριν από τον χειμώνα.