Τoυ Γιώργου Φιντικάκη
Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να δώσει άμεσα τέλος στις πολιτικές μεθοδεύσεις που έχουν οδηγήσει για τρίτη φορά ενώπιον της Δικαιοσύνης τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, στέλνουν όλες οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.
Τα όσα είπαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Στρασβούργο οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, μαζί με εκείνους της Κομισιόν και του Ευρωπαικού Συμβουλίου, όχι μόνο πριονίζουν το αφήγημα περί "τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπούμε στα μνημόνια", που ανεμίζουν ως σημαία ακόμη και σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά ενισχύει τον διασυρμό της Ελλάδας και αμαυρώνει την εικόνα της.
Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των μεγάλων πολιτικών ομάδων, έστειλαν μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να δώσει τέλος στις διώξεις Γεωργίου, τονίζοντας ότι η υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης έπειτα από δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών και ισάριθμες απαλλακτικές προτάσεις από τον Αρειο Πάγο, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
"Κάνω έκκληση στους έλληνες συναδέλφους μου να απαιτήσουν να πάρει τέλος αυτή η σκανδαλώδης δίωξη”, είπε χαρακτηριστικά εκ μέρους των Φιλελευθέρων (ALDE), ο ευρωβουλευτής Ζαν Αρτουί, διερωτώμενος “πού οφείλεται αυτή η λύσσα της ελληνικής Δικαιοσύνης” όταν υπάρχουν ήδη δύο αθωωτικές αποφάσεις για τον κ.Γεωργίου. “Ο Ανδρέας Γεωργίου διώκεται από το 2011 διότι σεβάστηκε τους κανόνες της ΕΕ. Δυο αποφάσεις τον αθώωσαν. Και ξαφνικά τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε νέα διαδικασία εναντίον του. Κάνω έκκληση στην Κομισιόν να μην γίνουμε συνένοχοι. Δώστε τέρμα σε αυτήν την κατάσταση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτουί.
Δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε την έκπληξή του πως είναι δυνατόν σε μια πολιτισμένη χώρα, ο κ. Γεωργίου να κάθεται ενώπιον της Δικαιοσύνης για τρίτη συνεχόμενη φορά. Το ίδιο έκαναν η εκπρόσωπος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Καρολίν Εντστάτλερ και η Επίτροπος για την Απασχόληση Μαριάν Τάισεν, όπως επίσης οι εκπρόσωποι των Πρασίνων Μ. Σκοτ- Κατο και του ΕΛΚ Γιώργος Κύρτσος.
“Η δίωξη αυτή πρέπει να σταματήσει, ο Γεωργίου είναι καλός επιστήμονας και τεχνοκράτης, η ενασχόληση του με τα δημοσιονομικά μεγέθη ακολούθησε την αναγκαστική μας ένταξη σε πρόγραμμα επομένως δεν μπορούμε να του επιρρίψουμε ευθύνες για δήθεν αλλαγή των στοιχείων”, ανέφερε ο κ. Κύρτσος. Και μίλησε για τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, γιατί μέσα στην ένταση της κρίσης θεωρήθηκε υπεύθυνος για όσα συνέβησαν, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν υπόγειες πολιτικές διαδρομές που οδηγούν σε συνέχιση της δίωξης του”, ανέφερε ο κ. Κύρτσος, που έπλεξε το εγκώμιο του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του κ.Γεωργίου εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της ομάδας των Σοσιαλιστών, Ρ. Γκουαλτιέρι. “Όλοι ξέρουμε τι χρειάστηκε να κάνει ο κ.Γεωργίου ώστε να φέρει τα νούμερα σε αρμονία με την πραγματικότητα. Έκτοτε η ΕΛΣΤΑΤ λειτούργησε με βάση τον κώδικα δεοντολογίας. Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη της Ελλάδας αλλά λυπούμαστε για τις ταλαιπωρίες που βασανίζουν τον κ.Γεωργίου και τον κίνδυνο να υπονομευτεί η ανεξαρτησία οποιουδήποτε στατιστικολόγου. Πρέπει να προστατεύονται”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουαλτιέρι.
Όσο για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ξεκαθάρισε ότι για το έλλειμμα του 2009 που ήταν 15,1% και όχι 6% όπως μας έλεγε με πλαστά στοιχεία η κυβέρνηση της ΝΔ φταίνε οι τότε κυβερνώντες και όχι ο κ. Γεωργίου.