Εγκληματικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 4,1 δισ. ευρώ κατέσχεσαν το 2023 οι δικαστικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζοντας την τακτική του «follow the money» (ακολούθησε το χρήμα). Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το 2023, το ποσό που κατασχέθηκε αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% των ετήσιων εσόδων από το οργανωμένο έγκλημα στην ΕΕ.Όσο για το συντονισμό των δράσεων που αποσκοπούν στο να ακρωτηριάσουν την οικονομική ικανότητα των ισχυρών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, ανήκει στη Laura Codruța Kövesi Γενική Εισαγγελέα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) είναι να προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. μέσω του ποινικού δικαίου. Διερευνά απάτες εις βάρος του ενωσιακού προϋπολογισμού άνω των 10.000 ευρώ και τη διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ που συνεπάγεται ζημίες άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ανεξάρτητη από τις εθνικές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα θεσμικά όργανα, φορείς, γραφεία και οργανισμούς της Ε.Ε.
Έλεγχος
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, έγιναν 1.927 ενεργές έρευνες, για απάτες εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ που εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η τελευταία Ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκαλύπτει ότι μέχρι τα τέλη του 2023, είχε 1.927 ενεργές έρευνες, συνολικού ύψους εκτιμώμενης ζημίας 19,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Από αυτές τις έρευνες, το 59% συνδέθηκε με σοβαρή διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.
Το οργανωμένο έγκλημα, ιδίως σε περίπλοκα συστήματα απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, αποτελεί σημαντική πρόκληση. Στοχεύονται ακόμη και αναδυόμενοι τομείς όπως τα έργα χρηματοδότησης NextGenerationEU, με εκτιμώμενη ζημιά άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 206 ενεργές έρευνες.
Η έκθεση δείχνει βελτιωμένη ανίχνευση και επιχειρησιακές επιδόσεις σε διάφορους τομείς, όπως ο αριθμός των ερευνών, οι αναφορές που ελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία, οι κατηγορίες, οι εντολές δέσμευσης και η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των αρμόδιων εθνικών αρχών.
Ωστόσο, η εκτιμώμενη ζημιά είναι μόνο ένα κλάσμα των τεράστιων παράνομων κερδών των εγκληματικών δικτύων, τα οποία ενδέχεται να ξεπερνούν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις.
Τελικά, σύμφωνα με τον στόχο του να επικεντρωθεί στην ανάκτηση ζημιών, οι δικαστές χορήγησαν σε Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς εντολές δέσμευσης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι το 2022.
Η έκθεση δείχνει επίσης αυξημένο αριθμό καταγγελιών που υποβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς και εθνικές αρχές, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη χρήση και αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Στην Ελλάδα
Αναφορικά με την Ελλάδα, το ποσό έφθασε τα 708,7 εκατομμύρια ευρώ για 53 υποθέσεις που ερευνήθηκαν το 2023. Εκδόθηκαν εντολές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων ύψους 15,7 εκατ. ευρώ και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 36 άτομα.
Η έκθεση δείχνει επίσης αυξημένο αριθμό καταγγελιών που υποβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς και εθνικές αρχές, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη χρήση και αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Με την έδρα της στο Λουξεμβούργο, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει γραφεία σε 42 τοποθεσίες στα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Στην πράξη, 22 Ευρωπαίοι Εισαγγελείς και ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας στο Λουξεμβούργο επιβλέπουν τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει από Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς στα κράτη μέλη. Αυτοί οι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς παραμένουν ανεξάρτητοι από τις εθνικές κυβερνήσεις και τις εθνικές δικαστικές αρχές. Εκδικάζουν, όμως, τις υποθέσεις τους ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Έτσι, η υπηρεσία ελέγχου της απάτης εις βάρος της ΕΕ λειτουργεί σύμφωνα με 22 διαφορετικά καθεστώτα ποινικής δικονομίας.
Πηγή: ΕΡΤ