Την απαγόρευση προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη (23/04)
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κανόνες για την απαγόρευση στην ΕΕ της πώλησης, της εισαγωγής και της εξαγωγής προϊόντων που κατασκευάζονται με τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας.
Η κίνηση αυτή προήλθε από νομοθέτες της ΕΕ που ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέσπισαν παρόμοιο νόμο το 2021 για να προστατεύσουν την αγορά τους από προϊόντα που ενδέχεται να είναι μολυσμένα από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι η Κίνα διαπράττει γενοκτονία κατά των μουσουλμάνων Ουιγούρων.
Η Κίνα αρνείται τις καταχρήσεις στη Σιντζιάνγκ, σημαντική παραγωγός βαμβακιού που προμηθεύει επίσης μεγάλο μέρος των υλικών για ηλιακούς συλλέκτες παγκοσμίως.
Οι εθνικές αρχές στο μπλοκ των 27 χωρών ή η εκτελεστική επιτροπή θα μπορούν να ερευνούν ύποπτα αγαθά, αλυσίδες εφοδιασμού και κατασκευαστές. Οι προκαταρκτικές έρευνες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 30 εργάσιμων ημερών.
Εάν κριθεί ότι ένα προϊόν έχει κατασκευαστεί με χρήση καταναγκαστικής εργασίας, δεν θα είναι πλέον δυνατή η πώλησή του στην αγορά της ΕΕ και οι αποστολές θα αναχαιτίζονται στα σύνορα της ΕΕ.
«Σήμερα, παγκοσμίως, 28 εκατ. άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στα χέρια των διακινητών ανθρώπων και των κρατών που τους αναγκάζουν να εργάζονται με ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή. Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξάγει τις αξίες της εισάγοντας προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία.
Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει επιτέλους έναν νόμο για την απαγόρευση αυτών των προϊόντων είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα αυτής της θητείας», δήλωσε η Πορτογαλίδα βουλευτής της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο, Μαρία Μάνουελ Λιτάο Μάρκες.