H πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν και η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον συναντώνται σήμερα στην Στοκχόλμη για να συζητήσουν θέματα τοπικής ασφάλειας μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με φόντο πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Μαρίν δήλωσε ότι το φινλαδικό κοινοβούλιο θα συζητήσει για το θέμα της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα ενώ επεσήμανε ότι αν και δεν μπορεί να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την σχετική απόφαση αυτή θα ληφθεί «σε εβδομάδες όχι σε μήνες».
Επίσης, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι «θα ήταν καλό αν η Φινλανδία και η Σουηδία κάνουν όμοιες επιλογές για την ασφάλεια τους στο μέλλον».
Στην Φινλανδία έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση που μπορεί να δρομολογήση μια αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ με την οποία ήδη συνεργάζεται. Η Μόσχα έχει ήδη εκφράσει την αποδοκιμασία της για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στη Σουηδία, εκτός του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στη γειτονική της Ουκρανία έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία ενώ το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έχει μετακινηθεί από την αντίθεση του στο ενδεχόμενο ένταξης στην Συμμαχία.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο το Ελσίνκι να επιλέξει ρήξη με την ιστορική γραμμή της, της αποφυγής της ένταξης σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία, δεν ήταν παρά ρητορικό σχήμα, ελλείψει επαρκούς στήριξης.
Σε μερικές εβδομάδες, τα πάντα ανατράπηκαν. Η υποστήριξη στην ένταξη, που δεν ξεπέρναγε το 20 ως 30% για δεκαετίες, διπλασιάστηκε φθάνοντας πάνω από το 60%. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, θέλει τις θετικές γνώμες να φθάνουν το 68%.
Στο κοινοβούλιο ταυτόχρονα πλέον διαγράφεται καθαρή πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο NATO, μετά την αντιστροφή της θέσης κομμάτων τα οποία εναντιώνονταν ως πρόσφατα.
Μεταξύ των βουλευτών που έχουν ήδη καταστήσει γνωστή τη θέση που θα υιοθετούσαν σε ενδεχόμενη ψηφοφορία, κάπου εκατό τάσσονται υπέρ και μόλις 12 κατά (επί συνόλου 200), σύμφωνα με φινλανδικά ΜΜΕ.
Στο φινλανδικό κοινοβούλιο επιδίδεται σήμερα η «λευκή βίβλος» για τη στρατηγική κατάσταση, που καταρτιζόταν από τις αρχές Μαρτίου.
Παράλληλα, το Ελσίνκι πολλαπλασίασε τις διαβουλεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες με την πλειονότητα των κρατών του 30μελούς Οργανισμού, καθώς και με τη Σουηδία, όπου οι γραμμές μετακινήθηκαν επίσης θεαματικά τελευταία υπέρ της πιθανής υποψηφιότητας.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η Σάνα Μαρίν, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της οποίας ιστορικά αντιτασσόταν στην ένταξη στο NATO, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο διάλογος θα έχει αποπερατωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Με άλλα λόγια, ίσως έχει τελειώσει πριν από τη σύνοδο του NATO την 29η και 30ή Ιουνίου στη Μαδρίτη.
Οι σουηδοί σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ξεκινούν εσωκομματικό διάλογο γα το ζήτημα. Το ακροδεξιό κίνημα των Δημοκρατών της Σουηδίας εκφράστηκε για πρώτη φορά υπέρ της υποψηφιότητας προς ένταξη στο NATO, αν υποβάλει τέτοια και η Φινλανδία.
«Για τους σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας, η αλλαγή άποψης (για το NATO) είναι σαν αλλαγή θρησκείας», σχολίασε ο φινλανδός πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ. «Δεν μιλάω για κάτι σαν το πέρασμα από τον προτεσταντισμό στον καθολικισμό, αλλά για το πέρασμα από τον χριστιανισμό στο ισλάμ».
Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του, δεν έχει αποκλείσει τυχόν νέα μέλη και εναπόκειται σε χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία να αποφασίσουν εάν θέλουν να ενταχθούν, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας.
«Είναι μια κυρίαρχη απόφαση οποιουδήποτε έθνους που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ να υποβάλει αίτηση για ένταξη, κάτι που κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει», είπε ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σεούλ. «Δεν εξαναγκάζουμε κανέναν στο ΝΑΤΟ». Η συμμαχία επίσης δεν είχε πιέσει καμία χώρα να παράσχει όπλα στην Ουκρανία, είπε.