Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ζήτησε να επιστρέψουν οι σχέσεις με την ΕΕ στο πνεύμα συνεργασίας που υπήρχε πριν από τη θητεία του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24, ο Φιντάν υπογράμμισε τη σημασία της αναδιαμόρφωσης της προσέγγισης της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας, υποστηρίζοντας μια διαδικασία ένταξης στην ΕΕ που θα βασίζεται στην αξία και μια στενότερη περιφερειακή συνεργασία.
«Κατά την εκτίμησή μας, η Τουρκία και η Ευρώπη γενικά, η Τουρκία και η Γαλλία ειδικότερα, πρέπει να επιστρέψουμε στις ρυθμίσεις πριν από τον Σαρκοζί», δήλωσε σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Σαρκοζί διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012.
Ο Φιντάν σημείωσε ότι πριν από τον Σαρκοζί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδίως της Γαλλίας και της Γερμανίας, θεωρούσαν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ένα στρατηγικό βήμα. «Αργότερα, η ένταξη της Τουρκίας αντιμετωπίστηκε ως μέρος της εσωτερικής πολιτικής και η Τουρκία αντιμετωπίστηκε μέσα από τους φακούς της πολιτικής της ταυτότητας», είπε, σημειώνοντας την ασυμφωνία.
Περιέγραψε την περίοδο μεταξύ 2007 και 2008 ως «χρυσή εποχή» για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπου υπήρχε ένας σαφής οδικός χάρτης και οι μεταρρυθμίσεις ήταν σε εξέλιξη. Τόνισε ότι η αποκατάσταση μιας διαδικασίας που βασίζεται στην αξία θα ενίσχυε και τις δύο πλευρές, προσθέτοντας: «Η Τουρκία πρέπει να ενωθεί με την Ευρώπη για να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική δύναμη στην περιοχή».
Παράλληλα, περιέγραψε δύο ανταγωνιστικά οράματα για την Ευρώπη: «Το ένα είναι, θα πρέπει η Ευρώπη να είναι ένας γεωστρατηγικά σκεπτόμενος φορέας που θα συμπεριλάβει την Τουρκία στο κλαμπ και στη συνέχεια θα δημιουργήσει το δικό της κέντρο βάρους στη δική της περιοχή... ή θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τους άλλους παράγοντες για τη δική τους ασφάλεια».
Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα επανάληψης του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου, ο Φιντάν εμφανίστηκε αισιόδοξος, και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας: «Η εντύπωσή μας (είναι) ότι θα ήθελε να έχει μια τέτοια δυνατότητα και ο (Τούρκος) πρόεδρος (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν είναι σίγουρα πολύ πρόθυμος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση».