Κορυφαίος αξιωματούχος που υποστηρίζεται από τη Μόσχα -στο τμήμα της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία- δήλωσε ότι η κατάρρευση του γιγαντιαίου φράγματος Καχόβκα έδωσε στον ρωσικό στρατό ένα τακτικό πλεονέκτημα, όμως ένας διακεκριμένος στρατιωτικός αναλυτής των ΗΠΑ δεν συμφωνεί.
Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης του τμήματος της νότιας περιοχής Χερσώνα της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Μόσχα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Κίεβο ευθύνεται για την καταστροφή, αλλά πιστεύει ότι η τραγωδία έδωσε αβαντάζ στον ρωσικό στρατό.
«Από στρατιωτική άποψη, η κατάσταση εξελίχθηκε με τρόπο που είναι επιχειρησιακά και τακτικά υπέρ των ρωσικών δυνάμεων», δήλωσε ο Σάλντο στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό παρουσιαστή Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, τονίζοντας ότι η καταστροφή του φράγματος και οι συνεπαγόμενες πλημμύρες θα διευκολύνουν τη Ρωσία να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή.
«Αυτοί (σ.σ. οι Ουκρανοί) έκαναν κακό στους εαυτούς τους με αυτό που έκαναν. Ο υπολογισμός τους ήταν ότι με την ανατίναξη του φράγματος θα έδιναν κάποιο στρατηγικό ή επιχειρησιακό πλεονέκτημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αλλά δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα», δήλωσε.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν τώρα έναν ανοιχτό χώρο μπροστά τους, μέσω του οποίου μπορούν να δουν ποιος και με τι τρόπο προσπαθεί να διασχίσει τον ποταμό Ντνίπρο. Και θα τους είναι αδύνατο να περάσουν μέσω της Καχόβκα αν προσπαθήσουν».
Η Μόσχα ελέγχει την αριστερή (ανατολική) όχθη του Dnipro, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη δεξιά (δυτική) όχθη του.
Ο Μάικλ Κόφμαν, εμπειρογνώμονας του ρωσικού στρατού στο αμερικανικό think-tank CNA, δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός ότι η καταστροφή θα παρεμποδίσει τα βραχυπρόθεσμα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας.
«Αμφιβάλλω αν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το φράγμα απέχει τουλάχιστον 100 μίλια από το κοντινότερο σημείο όπου θα μπορούσε να λάβει χώρα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας», έγραψε ο Κόφμαν στο Twitter.
«Μια ουκρανική επιχείρηση μέσα από το ποτάμι στη νότια Χερσόνησο, κάτω από το φράγμα, ήταν πάντα μια ριψοκίνδυνη και επομένως ως προοπτική είχε λίγες πιθανότητες. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι μια τέτοια επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη ή ότι θα ήταν απαραίτητα μέρος των ουκρανικών επιθετικών σχεδίων», ανέφερε.
Ούτε η καταστροφή του φράγματος συντομεύει ουσιαστικά τις ρωσικές γραμμές, πρόσθεσε, και οι επακόλουθες πλημμύρες θα καταστρέψουν πιθανότατα και την πρώτη γραμμή των δικών της αμυντικών οχυρώσεων της Ρωσίας στην πλευρά του ποταμού που ελέγχει.