Στην εκτίμηση ότι αν ο ιός δεν συγκρατηθεί γρήγορα, θα μπορούσε να εξελιχθεί στο Τσερνομπίλ της Κίνας, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times σε σχετικό άρθρο.
Σε μια διαστροφή ιστορίας, η Ουχάν ήταν ο τόπος όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1911 η οποία κατέστρεψε τον τελευταίο αυτοκράτορα της δυναστείας Qing.
Σήμερα αποτελεί την πηγή του ξεσπάσματος ενός ιού που έχει θέσει σε καραντίνα πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους.
Το γεγονός ότι το αυταρχικό σύστημα της Κίνας είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών δημόσιας υγείας που απαιτούν έγκαιρη, διαφανή και ακριβή ενημέρωση, καθιστά την πρόκληση αυτή σημαντικότερη από οποιαδήποτε άλλη έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ο Σι Τζινπινγκ.
Αν ο ιός μπορέσει να περιοριστεί τις προσεχείς εβδομάδες, τότε πιθανό ο Σι να εξέλθει από την κρίση αυτή χωρίς «σημάδια» κατηγορώντας παράλληλα τους αξιωματούχους της Ουχάν. Ενδέχεται μάλιστα να υποστηρίξει την ανάγκη για μεγαλύτερη επιτήρηση και τον έλεγχο της κινεζικής κοινωνίας.
Αν όμως ο ιός δεν συγκρατηθεί τότε ο Σι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη στιγμή «Τσερνομπίλ της Κίνας», υποστήριξε το άρθρο της εφημερίδας Financial Times.
Σι Τζινπίνγκ: Ο αντίκτυπος της επιδημίας του νέου ιού θα είναι βραχύβιος
Τα θεμελιώδη στοιχεία της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας παραμένουν αμετάβλητα και αναμένεται πως ο αντίκτυπος της επιδημίας του νέου ιού θα είναι βραχύβιος, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, επιθεωρώντας τις προσπάθειες για την πρόληψη και τον έλεγχο της νέας ιογενούς πνευμονίας στο Πεκίνο.
Ο Σι ζήτησε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της επιδημίας στην οικονομία και για να επιτευχθούν οι στόχοι για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη φέτος. Ζήτησε παράλληλα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην απασχόληση και την αποτροπή μεγάλης κλίμακας απολύσεων.