Του Γιάννη Μαντζίκου
Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη συναντώνται σε λίγες ώρες στο Μπουένος Άιρες, στα πλαίσια της ομώνυμης συνοδού των «G20» η οποία κλείνει δέκα χρόνια. Η πόλη της οποίας το όνομα σημαίνει «καλοί άνεμοι» αναμένεται να μοιάζει με σεληνιακό τοπίο καθώς για τις ανάγκες της Συνόδου έχουν αναπτυχθεί 22.000 αστυνομικοί και μεγάλα τμήματα της έχουν αποκλειστεί από χθες. Το μενού θα περιλαμβάνει αργεντίνικα εδέσματα και ειδικότερα το διάσημο αρνί της Παταγονίας, μπριζόλες και τσιμιτσούρι, όμως το «ανεπίσημο»...μενού αναμένεται με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι ετήσιο αυτό Φόρουμ σε επίπεδο ηγετών έχει επίσημη ατζέντα η οποία καθορίζεται από την εκάστοτε χώρα-οικοδεσπότη. Πριν ενάμιση χρόνο στην Σύνοδο στο Αμβούργο της Γερμανίας, η οποία θεωρήθηκε αποτυχημένη, στην ατζέντα βρίσκονταν η κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο εμπόριο. Τώρα, στην ατζέντα του οικοδεσπότη Μαουρίσιο Μάκρι, πρωθυπουργού της Αργεντινής θα βρίσκονται το μέλλον της εργασίας και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Αναμφίβολα όμως, οι περισσότεροι περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εν μέσω του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη οι οποίες έχουν επιβάλλει η μία στην άλλη αλλεπάλληλους γύρους δασμών στα εισαγόμενα τους αγαθά. Ο Τραμπ έχει τονίσει πως εάν οι διαπραγματεύσεις είναι άκαρπες, θα προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε όλα τα υπόλοιπα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισ. δολαρίων. Οι ειδικοί είναι απαισιόδοξοι για το ενδεχόμενο συμφωνίας, ενώ οιι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, ελπίζουν ότι, αντίθετα με το φιάσκο της Συνόδου των G7 στον Καναδά, ο Τραμπ δεν θα κηρύξει γενικό οικονομικό πόλεμο και στην Ευρώπη όσο έχει ανοιχτό το μέτωπο με τους Κινέζους.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η εμφάνιση του πρίγκηπα διάδοχου και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν λίγο καιρό μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη. Όπως σχολιάζει η «Guardian» είναι η στιγμή- που πολλοί από τους παγκόσμιους ηγέτες (θα) ήθελαν να αποφύγουν. Ο Μπιν Σαλμάν πάντως έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει υψώσει ιδιαίτερα τους τόνους μετά την δολοφονία Κασόγκι, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον ίδιο τον πρίγκηπα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτιμάται ότι θα κρατήσει τις αποστάσεις της έχοντας ήδη διακόψει τις εξαγωγές όπλων στο Ριάντ, ενώ η κατάσταση θα είναι σαφώς πιο δύσκολη για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν καθώς Βρετανία και Γαλλία εξακολουθούν αμφότερες να πουλούν όπλα στους Σαουδάραβες για τον πόλεμο στην Υεμένη. Ο βασικότερος πάντως σύμμαχος του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συναντηθεί με τον Μπιν Σαλμάν -τον οποίο πάντως στηρίζει χωρίς περιστροφές.
Υπάρχει επίσης, το «φρέσκο» περιστατικό στην αζοφική θάλασσα ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία το οποίο οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια... διαφοροποίηση από την μέχρι πρότινος στάση του Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για «φιλικά αισθήματα» απέναντι στον Πούτιν, σε μια εποχή μάλιστα που οι διατλαντικές σχέσεις δεν διάγουν και τις καλύτερες μέρες τους. Σημειώνεται ότι οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα αφότου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και "ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες" ότι ανέχονται τα "καπρίτσια" του Κιέβου, χαρακτηρίζοντας την αψιμαχία στο στενά του Κέρτς "προβοκάτσια" – για να απαντήσει ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Τζιμ Μάτις, ότι η σύλληψη από την Ρωσία τριών ουκρανικών πλοίων αποτελεί παραβίαση μιας συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών και αποδεικνύει ότι η Μόσχα δεν είναι άξια εμπιστοσύνης.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η σύνοδος των G20 αναμένεται, αν μη τι άλλο, να έχει ενδιαφέρον.